Sorlidiscau.es

facebook Sorli DiscautwitterYoutube

Què és i què fem amb la psoriasi (I)

Cada vegada hi ha més persones amb problemes a la pell. Ara que comencem a treure'ns la roba amb l'entrada de la calor, pot ser per a elles, un problema ensenyar aquestes parts afectades.

Volem posar el focus avui, en una de les malalties de pell: la psoriasi.

Què és la psoriasi:

La psoriasi és una malaltia de la pell que causa descamació i inflamació (dolor, inflor, escalfament i coloració). Regularment les cèl·lules de la pell creixen des de les capes més profundes i pugen lentament a la superfície, reemplaçant constantment a les cèl·lules mortes de la superfície. Aquest procés es diu renovació cel·lular, i triga aproximadament un mes. Amb la psoriasi, la renovació cel·lular ocorre en només uns pocs dies, la qual cosa provoca que les cèl·lules noves pugin massa ràpid i s'acumulin en la superfície.

En la majoria dels casos la psoriasi causa clapes, plaques de pell gruixuda, enrogida i amb escates platejades. Aquestes plaques poden produir picor o dolor. Sovint es troben en els colzes, els genolls, altres parts de les cames, el cuir cabellut, la part baixa de l'esquena, la cara, els palmells de les mans i les plantes dels peus. També poden aparèixer en altres parts tals com les ungles de les mans i els peus, els genitals i la part interior de la boca.

Qualsevol persona pot ser afectada per la psoriasi, però ocorre més freqüentment en els adults. En alguns casos, les persones amb psoriasi tenen antecedents familiars. Certs gens semblen estar vinculats a aquesta malaltia. La psoriasi apareix amb igual freqüència en homes i dones.

Quin és la causa:

La psoriasi comença en el sistema immunitari, principalment amb un tipus de cèl·lules blanques presents en la sang anomenades limfòcits T. Els limfòcits T ajuden a protegir el cos contra infeccions i malalties. En la psoriasi, els limfòcits T s'activen indegudament, causant l'activació d'altres respostes immunitàries. Això produeix inflor i el ràpid reemplaçament cel·lular en la pell. Les persones que tenen psoriasi, poden notar que de vegades la pell millora i altres vegades empitjora.

Els factors que poden causar l'empitjorament de la pell amb psoriasi inclouen:

 • Infeccions
 • Estrès o tensió psicològica
 • Canvis en el clima que ressequen la pell
 • Certs medicaments.

Com es diagnostica:

La psoriasi pot ser difícil de diagnosticar perquè a vegades els símptomes s'assemblen als d'altres malalties de la pell. En aquests casos, el metge ha d'examinar una petita mostra de pell en el microscopi.

Com es tracta:

El tractament per la psoriasi depèn de:

 • La gravetat de la malaltia
 • La grandària de les plaques de psoriasi
 • El tipus de psoriasi
 • La reacció del pacient davant certs tractaments.

Els tractaments per la psoriasi no funcionen igual per a tothom. El metge ha de canviar el tractament si aquest no funciona, provoca una mala reacció o si deixa de funcionar.

Tractament tòpic:

Els tractaments aplicats directament a la pell (cremes, pomades) poden:

 • Ajudar a reduir la inflamació i el reemplaçament cel·lular
 • Reduir l'activitat del sistema immunitari
 • Ajudar a escamar la pell i destapar els porus
 • Suavitzar la pell.

Fototeràpia:

La llum ultraviolada natural produïda pel sol i la llum ultraviolada artificial s'usen de vegades per tractar la psoriasi. Un tractament, anomenat PUVA, combina l'ús de la llum ultraviolada amb un medicament que sensibilitza la pell a la llum.

Tractament sistèmic:

Si la psoriasi és forta, els metges poden receptar medicaments o posar-li una injecció. Això és un tractament sistèmic. Normalment no s'usen antibiòtics per al tractament de la psoriasi, tret que una infecció bacteriana empitjori la psoriasi.

Teràpia combinada:

En combinar els tractaments tòpics (els que s'apliquen a la pell), la fototeràpia i els tractaments sistèmics, moltes vegades es pot usar una dosi més baixa de cadascun. La teràpia combinada també pot donar millors resultats.

En el proper article, podràs llegir la relació que té la psoriasi amb altres patologies, físiques i emocionals.

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Buscar

 

Etiquetes