Sorlidiscau.es

facebook Sorli DiscautwitterYoutube

La rinitis al·lèrgica

Passejant pel carrer t'has adonat quantes persones pateixen de Rinitis? Poder inclús ets una d'elles.

Donem avui una mica de llum a aquesta al·lèrgia, associada a un conjunt de símptomes que afecten el nas. Aquests símptomes es presenten quan inhales alguna cosa a la qual ets al·lèrgic, com la pols, caspa o pol·len. Els símptomes també poden ocórrer quan consumeixes aliments als quals ets al·lèrgic. La rinitis al·lèrgica deguda al pol·len de les plantes, és la que més brolla a la primavera.

Causes:

Un al·lergen és alguna cosa que desencadena una al·lèrgia. Quan una persona amb rinitis al·lèrgica inhala un al·lergen, com el pol·len o la pols, el cos allibera químics, fins i tot histamina, la qual cosa ocasiona símptomes d'al·lèrgia.

Una reacció al·lèrgica al pol·len: Les plantes que causen aquesta al·lèrgia, són els arbres, les pastures i les males herbes. El pol·len és transportat pel vent. (El pol·len de les flors és transportat pels insectes i no causa aquesta al·lèrgia).

Els tipus de plantes que la poden causar, varien d'una persona a una altra i d'una àrea a una altra. La quantitat de pol·len en l'aire pot afectar el desenvolupament dels símptomes.

-Els dies calents, secs i ventosos són més propensos a tenir una gran quantitat de pol·len en l'aire.

-Els dies freds, humits i plujosos, fan que el pol·len vagi al sòl.

Les al·lèrgies són hereditàries. Si tots dos pares sofreixen d'això, tu també ets propens a patir-les. La probabilitat és major si és la mare qui té les al·lèrgies.

Símptomes:

Els símptomes, que ocorren poc després d'estar en contacte amb la substància a la qual ets al·lèrgic, poden ser: Picor al nas, la boca, els ulls, la gola, la pell o a qualsevol àrea

Problemes amb l'olfacte:

 • Rinorrea
 • Esternuts
 • Ulls plorosos

Els símptomes que es poden desenvolupar posteriorment poden ser:

 • Nas tapat (congestió nasal)
 • Tos
 • Sentits tapats i disminució del sentit de l'olfacte
 • Mal de coll
 • Cercles foscos sota els ulls
 • Inflor sota els ulls
 • Fatiga i irritabilitat
 • Mal de cap

Com es reconeix a l'invasor: Proves i exàmens

El metge durà a terme un examen físic i farà preguntes sobre els símptomes. Et preguntarà si els símptomes varien d'acord amb el moment del dia o la temporada, i l'exposició a mascotes o altres al·lèrgenes.

Les proves per a al·lèrgies poden revelar el pol·len o altres substàncies que desencadenen els símptomes.

Les proves cutànies són el mètode més comú de proves per a al·lèrgies. Si el metge determina que no et pots sotmetre a proves cutànies, hi ha exàmens de sang especials que poden ajudar amb el diagnòstic. Aquestes proves poden mesurar els nivells de substàncies relacionades amb al·lèrgies.

Estil de vida i evitar els al·lèrgens:  El millor tractament és evitar els pòl·lens que causen els símptomes. Pot ser impossible evitar tot el pol·len, però amb freqüència pots prendre mesures per reduir l'exposició.

Et poden receptar medicaments per tractar la rinitis al·lèrgica. El medicament que et recepti el metge, dependrà del tipus i la gravetat dels símptomes. També es tindrà en compte la teva edat, i si tens altres afeccions de salut, com l'asma.

Per la rinitis al·lèrgica lleu, una rentada nasal pot ajudar a eliminar el moc del nas. Pots comprar una solució salina en una farmàcia o pots preparar-ne una a casa, usant 1 tassa (240 ml) d'aigua calenta, mitja culleradeta (3 g) de sal, i un polsim de bicarbonat de soda.

Antihistamínics Els antihistamínics funcionen bé per tractar els símptomes d'al·lèrgies. Es poden utilitzar quan els símptomes no ocorren molt sovint, o no duren molt temps.

Tingues en compte el següent: Molts antihistamínics presos per via oral, es poden comprar sense necessitat de recepta. Alguns poden causar somnolència. No s'ha de conduir ni operar maquinària, després de prendre

Aquest tipus de medicament. Uns altres causen poca o cap somnolència. Els antihistamínics nasals en aerosol, funcionen bé per tractar la rinitis al·lèrgica. Pregunta-li al metge si has de provar aquests medicaments primer.

Corticoesteroides: Els corticoesteroides nasals en aerosol, són el tractament més efectiu per la rinitis al·lèrgica. Funcionen millor quan s'usen de manera contínua, però també poden servir quan s'utilitzen per períodes de temps curts. Generalment són segurs per als nens i els adults.

Descongestionats: Els descongestionants també poden ajudar a reduir els símptomes, com la congestió nasal. No els utilitzis més de 3 dies.

Altres Medicaments: Els inhibidors de leucotriens són medicaments receptats que bloquegen els leucotriens. Aquests són químics que el cos allibera en resposta a un al·lergen, que també desencadena símptomes.

Bovines Antial·lèrgiques: Les vacunes contra les al·lèrgies (immunoteràpia) algunes vegades es recomanen si no pots evitar el pol·len i si els seus símptomes són difícils de controlar. Això inclou injeccions regulars del pol·len al qual ets al·lèrgic. Cada dosi és lleugerament major a l'anterior, fins que aconsegueixis la dosi que t'ajudi a controlar els símptomes. Les vacunes contra les al·lèrgies poden ajudar al cos a ajustar-se al pol·len que està causant la reacció.

Tractament d'immunoteràpia Sublingual: En lloc de les vacunes, un medicament posat sota la llengua pot ajudar per a les al·lèrgies causades per la pastura i l'ambrosia. Expectatives (pronòstic) La majoria dels símptomes de la rinitis al·lèrgica es poden tractar. Els casos més greus requereixen vacunes per a al·lèrgies. Algunes persones (especialment nens) poden superar una al·lèrgia a mesura que el sistema immunitari es torna menys sensible a l'al·lergen. No obstant això, una vegada que una substància, com el pol·len, et causa al·lèrgies, això regularment segueix afectant la persona per molt temps.

Quan contactar a un professional mèdic

 • Presentes símptomes greus.
 • El tractament que abans era efectiu, ja no assorteix cap efecte.
 • Els símptomes no responen al tractament.

Prevenció: Algunes vegades, pots prevenir els símptomes evitant el pol·len al qual ets al·lèrgic, i aquestes mesures cal tenir-les en compte, si els símptomes són greus: Durant l'estació del pol·len, has de romandre en espais interiors on hi hagi aire condicionat si és possible. Dormir amb les finestres tancades, i conduir amb les finestretes apujades.

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Buscar

 

Etiquetes