Sorlidiscau.es

facebook Sorli DiscautwitterYoutube

Esquinç de turmell a la primavera

Els esquinços de turmell són lesions molt comunes. Cada dia visiten Centres de Salut de Catalunya, centenars de persones per caigudes, i se'ls diagnostica un esquinç. Sobretot ara, que es comença a practicar esport a l'aire lliure, o es vol seguir una rutina ràpida per accelerar la pèrdua de pes. Et donem pistes sobre aquesta lesió, perquè estiguis previngut.

Algunes vegades, més enllà de la incomoditat de perdre l'equilibri, i un petit ensurt, inclús amb dolor, aquest s'esvaeix ràpidament i pots seguir amb el teu dia. Però l'esquinç podria ser més greu; el turmell podria inflamar-se i podria generar dolor en posar el teu pes sobre ell. Si és un esquinç greu, inclús es pot haver escoltat un "espetec", quan ocórrer la lesió.

Un esquinç de turmell significa que un o més lligaments de la part exterior del turmell, s'estripen. Si no es tracta correctament, podries tenir problemes a llarg termini. Generalment el turmell es doblega cap a dintre (esquinç per inversió) o cap a fora (esquinç per eversió). Els esquinços per inversió, produeixen dolor al llarg de la part exterior del turmell, i són el tipus més comú. El dolor al llarg de la part interior del turmell, podria representar una lesió més greu als tendons, o als lligaments que sostenen l'arc, i haurien de ser avaluades sempre per un metge.

Tens més possibilitats de esquinçar-te el turmell quan tens els teus dits a terra i els talons cap amunt (flexió plantar). Aquesta posició posa pressió sobre els lligaments del turmell, fent-los vulnerables. Una força sobtada com pot ser trepitjar sobre una superfície irregular, podria doblegar el teu turmell cap a dintre (inversió). Quan això ocorre, un, dos o tres dels lligaments, podrien lesionar-se.

Pot ser difícil diferenciar un esquinç, d'una fractura, sense una radiografia. Si no pots suportar el pes del teu cos després d'aquest tipus de lesió, o si s'inflama o es deforma molt, hauries de buscar tractament mèdic d'un professional (metge o quiropràctic).

Explica al metge què estaves fent quan et vas esquinçar el turmell. Ell o ella ho examinarà i podria sol·licitar una radiografia per assegurar-se que no hi hagi fractura de l'os.

La majoria dels esquinços de turmell, no necessiten cirurgia i els esquinços lleus es tracten millor amb un programa de rehabilitació funcional.

Depenent de quants lligaments t'hagis lesionat, es classificarà com a Grau I, II o III.

Tractament per a l'esquinç de turmell. El tractament correcte d'un esquinç de turmell, podria prevenir un dolor crònic i inestabilitat.

Per a un esquinç de Grau I, segueix les següents pautes:

  • Reposa el turmell, no usant-lo per caminar. Limita el pes que suporta. Usa crosses si és necessari; si no hi ha fractura, és segur col·locar una mica de pes sobre la cama. Sovint una fèrula de turmell, ajuda a controlar la inflamació i aporta estabilitat mentre s'estan sanant els lligaments.
  • El Gel, ajuda a mantenir baixa la inflamació. No col·loquis el gel directament sobre la pell (usa un tros de tela com una funda de coixí entre la borsa de gel i la pell) i no tinguis el gel durant més de 20 minuts seguits, per evitar una lesió a la pell.
  • Comprimir, pot ajudar a controlar la inflamació, i també sostenir la lesió.
  • Eleva el peu reclinant-lo i recolzant-lo per sobre de la cintura o el cor, segons sigui necessari, per enfortir la circulació de retorn de la sang.
  • En general, la inflamació baixa en uns dies.

Per a un esquinç de Grau II, se sòl fer el mateix tractament que pel Grau I, només que trigarà més temps a sanar. Un metge podria immobilitzar, o col·locar una fèrula, en el turmell esquinçat.

Un esquinç de Grau III, posa en risc l'estabilitat permanent del turmell. En rares ocasions es podria necessitar una cirurgia per reparar el dany, especialment en atletes de competició. Per a esquinços de turmell greus, el metge podria considerar també, el tractament amb un guix, curt de cama, durant dues a tres setmanes, o una bota fèrula. Les persones que s'esquincen el turmell repetidament, podrien també necessitar reparació quirúrgica per reforçar els seus lligaments.

Rehabilitació per a un esquinç de turmell

Totes les lesions de lligaments necessiten rehabilitació. En cas contrari, el turmell esquinçat podria no sanar per complet, i podries lesionar-te novament.

Tots els esquinços de turmell, des dels suaus fins als greus, requereixen tres fases de recuperació:

  • Fase I: inclou reposar, protegir i reduir la inflamació del turmell lesionat.
  • Fase II: inclou recuperar la flexibilitat, rang de moviment i força del turmell.
  • Fase III: inclou tornar gradualment a l'activitat en línia recta, i fer exercicis de manteniment, després d'esports més de fricció, com el tenis, el bàsquet o el futbol.

Una vegada que puguis estar dempeus novament sobre el teu turmell, el metge prescriurà els exercicis de rutina, per reforçar els teus músculs i lligaments, i per augmentar la flexibilitat, equilibri i coordinació. Després, podràs caminar, trotar o córrer en figures de vuit amb el turmell embenat.

És important completar el programa de rehabilitació, per assegurar-te que tindràs menys possibilitats de lesionar-te novament el mateix turmell. Si no completes el programa de rehabilitació, podries patir de dolor crònic, inestabilitat i artritis al turmell.

A fi d'evitar futurs esquinços de turmell, posa atenció als senyals d'alerta del teu cos, reduint la velocitat quan sentis dolor o fatiga, i mantenint-te en forma amb bon equilibri muscular, flexibilitat i força en els teixits tous.

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar

Buscar

 

Etiquetes