Sorlidiscau.es

facebook Sorli DiscautwitterYoutube

La mel

El consum de mel d'abella és altament beneficiós per al nostre cos i salut, ja que s'ha comprovat que la mel és una gran font d'energia, estimula la formació de glòbuls vermells perquè posseeix àcid fòlic, ajudant també a incrementar la producció d'anticossos.

És antisèptica, antibiòtica, preservadora i endolcidor natural. Si consumeixes regularment mel d'abella, estaràs enriquint la teva alimentació.

La ingestió de mel permet una alimentació immediata i intensiva de tot el sistema muscular, especialment, del cor, a on la glucosa arriba ràpidament.
És anti anèmica i antioxidant. Eleva els nivells d'hemoglobina pel seu contingut en ferro (forma ferrosa), absorció que és ben activada per la vitamina C, i l'aportació d'enzims secretades per les abelles, que al seu torn constitueixen un factor proteic d'origen animal amb alt valor biològic.

L'aportació de cobalt constitueix un element imprescindible en la síntesi de vitamina B12, que intervé en la formació dels glòbuls vermells en la medul·la òssia. La seva aportació d'altres elements com les vitamines (B6, B9) i alguns aminoàcids, així com la seva influència en l'assimilació d'altres nutrients, afavoreix la seva incorporació a l'organisme i permeten contrarestar els estats anèmics.

El seu contingut en flavonoides (pinocembrina, pinobansquina, crisina, galangina, quercitines, apigenina, kempferol) i polifenols, li proporcionen un alt poder antioxidant. Els flavonoides actuen mitjançant captació de radicals lliures i intervenint en el metabolisme de la vitamina C, protegint contra el càncer i malalties cardiovasculars i cerebrovasculars, entre altres.

El calci, per la seva banda, present també en la mel resulta un relaxant muscular, intervenint com a regulador del sistema nerviós.

I a més:

Combat l'insomni

La mel contribueix a l'alliberament de la insulina, que al seu torn, estimula el triptòfan. Recordem que el triptòfan, és un compost que reta als somnolents. Si tens dificultat per a dormir, pren un got de llet calenta amb mel, abans d'anar a dormir. La calor despresa de la llet calenta, augmentarà l'efecte del triptòfan.

Apaivaga el mal de gola

A causa de les seves propietats antibacterianes, la mel pot ajudar a apaivagar el teu mal de gola. Barreja aigua, amb una cullereta de gingebre molt. Afegeix a aquesta barreja el suc de la meitat d'una llimona, i una culleradeta de mel. Fes gàrgares amb aquesta barreja, i adona't de com es calma el teu dolor de gola.

Millora els treus entrenaments físics

Els estudis suggereixen que la mel podria ser un dels hidrats de carboni més eficaços abans una sessió d'entrenament. Contràriament a què succeeix amb altres tipus de sucres, la mel és fàcilment digerible, i s'allibera en el metabolisme a un ritme més lent i regular.

La mel combat l'acne

Les propietats antibacterianes, podrien ajudar a minvar la inflamació lligada a la acne. Barreja una part de mel i una part de nou moscada, i deixa descansar la barreja sobre el gra, durant 20 minuts abans de retirar.

I aquests són només alguns dels exemples d'aplicació de la mel per a la teva salut.

Sant Valentí

El Dia de Sant Valentí se celebra tots els 14 de febrer ,i representa el dia dels enamorats. L'origen d'aquesta data es remunta a l'època dels romans, encara que va ser al segle XX, que es "va comercialitzar" com una tradició mil·lenària.

El Sant Valentí més recent data de 1840, quan Esther A. Howland va començar a vendre en les primeres targetes postals massives d'enamorats, conegudes com a «valentines», amb símbols com la forma del cor o de Cupido.

No obstant això, alguns creuen que és una festa cristianitzada del paganisme, ja que en l'antiga Roma, es realitzava l'adoració al Déu de l'amor, el nom grec del qual era Eros, i a qui els romans en deien Cupido. En aquesta celebració, es demanaven favors al Déu, i es brindaven regals o ofrenes per aconseguir així trobar a l'enamorat ideal.

Uns altres centren l'origen de la història de Sant Valentí, a la Roma del segle III, època en la qual el cristianisme era perseguit. En aquest període també es prohibia el matrimoni entre els soldats, ja que es creia que els homes solters rendien més en el camp de batalla que els homes casats, perquè no estaven emocionalment lligats a les seves famílies.

Qui va ser Sant Valentí?

Sant Valentí era un sacerdot que al segle III, exercia a Roma. Governava l'emperador Claudi II, qui va decidir prohibir la celebració de matrimonis per als joves, perquè en la seva opinió els solters sense família eren millors soldats, ja que tenien menys lligams.

El sacerdot va considerar que el decret era injust i va desafiar a l'emperador. Celebrava en secret matrimonis per a joves enamorats. L'emperador Claudi, es va assabentar i com que Sant Valentí, gaudia d'un gran prestigi a Roma, ho va fer arribar al Palau. Sant Valentí va aprofitar aquella ocasió per fer proselitisme del cristianisme. Encara que al principi Claudi II va mostrar interès, l'exèrcit i el governador de Roma, el van persuadir per tallar-li el cap.

L'emperador Claudi, va donar llavors ordre que empresonessin a Valentí. Després, l'oficial Asterius, encarregat d'empresonar-lo, va voler ridiculitzar i posar a prova a Valentí. El va reptar a què retornés la vista a una filla seva, que es deia Júlia, que va néixer cega. Valentí va acceptar i, en nom del Senyor, li va retornar la vista.

Aquest fet va commoure tant a Asterius i la seva família, que es van convertir al cristianisme. De totes maneres, Valentí va seguir pres i l'emperador Claudi va ordenar que el martiritzessin i executessin el 14 de febrer de l'any 270. La jove Júlia, agraïda al Sant, va plantar un ametller de flors rosades al costat de la seva tomba. Per aquest motiu, l'ametller és un símbol d'amor i amistat duradors.

El cos de Sant Valentí es conserva actualment a la Basílica del seu mateix nom, que està situada a la ciutat italiana de Terni. Cada 14 de febrer se celebra en aquest temple un acte de compromís, per part de diferents parelles que volen unir-se en matrimoni a l'any següent.

Els tipus de cafè

El cafè és el nom comú de les llavors provinents dels arbustos del gènere Coffea de la família de les Rubiàcies. Entre més d'una dotzena d'espècies conegudes del gènere coffea, només dues tenen importància econòmica, pel seu cultiu extensiu. Aquestes són: el Coffea Aràbica, conegut comunament com a Aràbica, i el Coffea Canèfora, conegut com a Robusta. Existeix una tercera espècie, el Coffea Libèrica, coneguda com a cafè de Libèria, el cultiu del qual és marginal en comparació dels dos anteriors. El Coffea Aràbica comptabilitza dues terceres parts de la producció mundial.

Aràbica i Robusta

Els grans de les dues espècies més comunes, l'Aràbica i la Robusta, s'assemblen a simple vista quan han estat torrats, però en realitat existeixen moltes diferències entre elles. L'Aràbica, genèticament, posseeix 44 cromosomes contra els 22 de la robusta. L'Aràbica aconsegueix quan creix lliurement, de 6 a 8 metres, mentre que el Robusta, tendeix a ser més alt, de 8 a 10 metres.

La planta Robusta és més resistent als atacs dels paràsits, a les malalties i a la calor (d'aquí el seu nom). La de l'Arábica, és particularment sensible a una malaltia anomenada rosegui (Hemileia vastatrix), especialment quan se sembra en terrenys de baixa altitud. Aquesta és una de les raons per situar les plantacions de l'Aràbica generalment a una altitud de 900 a 1,800 metres.

Però la gran diferència entre les dues espècies està en el gra verd. El gra Aràbic és més aplanat i allargat, el seu color verd és més intens, i de vegades mostra matisos blaus. Té a més, un solc central sinuós. El gra Robusta en canvi, és més convex i bombat, amb un solc central rectilini, i el seu color és verd pàl·lid amb matisos marrons o grisos.

Des del punt de vista químic, el gra Aràbic, conté d'1.1 a 1.7% de cafeïna, mentre que la Robusta conté de 2 a 4.5%. I el sabor en la tassa en les dues espècies tampoc és igual: l'Aràbic és més dolç i aromàtic, i sensiblement menys amarg i astringent que la Robusta. La beguda obtinguda d'aquesta última és més forta i amarga. El cafè provinent de l'espècie Aràbica, és considerat molt superior a l'obtingut de la Robusta.

 Classificació pel seu procés

Pel seu procés, els cafès (siguin Aràbics o Robustes) poden dividir-se en rentats i naturals. Els Cafès Rentats són aquells que han tingut un procés en humit i sec. En canvi, els Cafès Naturals, són aquells que han estat deixats a assecar juntament amb la polpa, i després han passat al procés d'assecat. D'aquí es poden classificar en Naturals tipus A i B pels Arábics, i el Robusta Natural.

Els cafès rentats són més valorats, que els naturals als mercats mundials, doncs desenvolupen les millors propietats del cafè. Els cafès naturals, en haver estat deixats al sol juntament amb la polpa, s'impregnen dels midons que aquesta conté, i el seu sabor és més endolcit, xocolatejat, perdent acidesa.

També es classifiquen per l'alçada a on estan conreats i la seva regió.

En general, els grans conreats a major altura, desenvolupen una acidesa i cos més pronunciats.

I sobretot, pres amb mesura i sempre gaudint amb tots els sentits, qui es pot resistir a una tassa de cafè acabat de moldre i preparar?.

El cacau

El cacau és una font increïble de beneficis per la salut! Els Inques en deien "la beguda dels déus". Perquè serà? Quins beneficis té, a més de ser boníssim?

Diuen que no t'hauries de sentir mai culpable de menjar certs aliments, i sobretot quan es tracta del cacau cru i la xocolata.

Vejam uns quants arguments científics i per tant, provats, que no et faran dubtar dels impressionants beneficis de la xocolata crua i del cacau.

1. Sigues feliç gràcies al cacao

Hi ha dies on cal donar-se petits plaers: el cacau cru, és un dels aliments que millor va en aquest sentit! El cacau cru conté una substància que es diu anadamida, (també anomenada la molècula de la felicitat), que crea el sentiment de eufòria.

2. El cacau puja la libido!

Un altre compost químic del cacau cru és la PEA o la phenethylamina, és la substància que desencadena les endorfines en el cervell. Les endorfines, quan un està enamorat, s'alliberen de forma natural. També durant l'activitat sexual. A més, aquests components milloren la libido, i poder és per això que els enamorats regalen bombons?

3. El cacau, prevé dels canvis sobtats d'humor

El cacao equilibra els nivells cerebrals de serotonina, el component del bon humor en el cervell. Quan les dones pateixen les seves tensions premenstruals, els nivells de serotonina baixen considerablement. El cacau permet de restablir aquests nivells òptims, i restaura el sentiment de benestar.

4. El cacau, prevé les malalties cardiovasculars

El cacau conté en alta dosi de flavenols. Les flavanols són un grup d'antioxidants, antiinflamatoris i protectors del cor. El cacau a més, conté més de 700 compostos químics, i els antioxidants complexos que té, permeten reduir el colesterol "dolent", i alenteixen l'enduriment de les artèries.

5. El cacau prevé els signes de l'envelliment

Els polifenols són uns poderosos antioxidants que es troben també en el cacau. Pertanyen al mateix grup d'antioxidants que el te verd i el vi vermell, i protegeixin les nostres cèl·lules d'una oxidació prematura.

6. El cacau, manté la teva energia

El cacau, és naturalment ric en minerals, manté l'energia del cos, sense estimular massa el sistema nerviós. Pots combatre la sensació de cansament gràcies a l'alta dosi de Magnesi present en el cacau.

El magnesi permet igualment lluitar contra l'osteoporosi, reduir el risc de la diabetis i reduir la tensió arterial. 2 cullerades soperes de cacau cru, contenen 52mg de magnesi, o el 14% del qual necessites diàriament.

7. És l'aliment de la bellesa

Per tenir els cabells brillants, les ungles fortes, cuidar el fetge i el pàncrees, pren cacau. Aquest conté elements que ajuden a mantenir la pell, cabells molt brillants i sans. A més aquests elements, permeten el transport de nutrients d'una cèl·lula a l'altre, i participa en regular el sucre a la sang, repara els teixits i reforça el nostre sistema immunitari.

8. El cacau podria protegir del càncer de la pell

Les darreres investigacions, han descobert que el cacau podria protegir-nos dels rajos UV responsables del càncer de la pell. Els flavanols del cacau contribueixen a protegir del sol, i millora la circulació sanguínia de la pell.

9. Millora en funcionament cerebral

El cacau és aparentment un bon estimulant de les funcions cognitives, i pot prevenir l'Alzheimer! Alguns estudis demostren que si es prenen dues tasses de cacau al dia, es millora la memòria, i un aflux sanguini cap al cervell més important.

10. És una aspirina natural

S'està descobrint que el cacau, dóna fluïdesa la sang i prevé la formació de coàguls sanguinis. Aquest descobriment ha mostrat menjar cacau cru, és tot tan beneficiós com l'aspirina.

A més de bo, té molts beneficis.  Això sí! Recorda que no estem referint-nos al cacau refinat i amb llet, sinó al cacau pur o qua,si pur. Al cacau de debò.!

Carta a Santa

Els teus fills l'han fet?, i tu?, saps que adults i nens comparteixen la il·lusió de les cartes a Santa, a molts llocs del món? Sobretot els petits, gaudeixen d'escriure a un personatge tan important per a ells, que esperen el moment de fer-ho, per mesos cada any. 

Aquí tenim el Tió, i tot i així, any rere any, Santa i el seu trineu, es fan un lloc al cor dels nostres fills.

Tot culmina quan el dia 25 es troben els regals que Santa els ha portat, seleccionant de la seva carta, els regals que més adients són per a ells.

Els nens escriuen una Carta màgica, a Santa. Els pares ensenyem als fills a escriure aquesta missiva tant especial, i a moltes escoles, també comparteixen aquest moment amb els petits, aprofitant la motivació que senten, per fer bona lletra i expressar bé, el què volen.

Estimat Santa.....

Santa Claus és una part integral de qualsevol celebració del Nadal. A totes les cases hi ha hagut moments bons i dolents durant l'any, il·lusions aconseguides, i d'altres que no, i quan arriba el moment que Santa prepara les bosses de regals per a tos, és un moment especial per a les famílies. És un moment de celebració.

Els nens estimen Santa Claus, perquè està intensament associat amb cada aspecte del Nadal. Santa portarà sort, regals i renovada il·lusió per als 12 mesos següents.

En general es creu que la llar de Santa Claus, es troba al Pol Nord. I per Nadal, arriba en el seu trineu impulsat per RENS, per lliurar els regals que cada nen ha demanat. Quan el dia de Nadal, tothom desperti, ràpidament anirà a troba sota l'arbre, el que Santa els ha portat. Aquest és el moment, més apreciat, especial i recordat, per als nens. Els regals es col·loquen sota l'arbre de Nadal, amb un nom a cada paquet ,perquè tothom pugui trobar el seu ràpidament.

Per assegurar que Santa Claus porti el regal que el nen desitja, els petits li envien una missiva. Si saben escriure, amb lletres, i sinó, amb dibuixos. Aquesta és la pràctica general en totes les famílies de Nadal. Ara bé, si no ho han fet encara, sempre hi ha temps: les cartes que els nens escriuen a Santa, són màgiques, i una tradició diu el següent:

Si els nens s'endarrereixen en la carta, no passa res. Han d'escriure la missiva, i al sobre posar la paraula URGENT, i dibuixar un cor. D'aquesta manera, la carta, sabrà que ha d'arribar urgentment al Pol Nord, perquè està escrita per un nen que estima Santa.

I per cert, si no saps què demanen els teus fills a Santa, fes-li llegir amb alguna excusa, abans que l'enviï.

Un toc de màgia en aquesta setmana, serà benvinguda i un regal per a tots i totes. 

Buscar

 

Subscriure's

feed-image Blog Sorli Discau

Etiquetes