Sorlidiscau.es

facebook Sorli DiscautwitterYoutube

Benestar en un minut

La falta de temps és la raó més freqüent que tenim, per eludir activitats o fer canvis en la nostra vida. Tanmateix, hi ha algunes senzilles accions, que sense molt esforç, poden fer meravelles pel teu benestar físic i mental.

Les abraçades, més enllà del contacte físic i suport afectiu que representen, tenen poderosos beneficis per al nostre benestar físic. Afavoreixen l'alliberament d'oxitocina, també coneguda com a l'hormona de l'amor, funcionen com analgèsic natural, davant al dolor, i envien senyals de tranquil·litat al cervell.

Ja sigui un riure discret i espontani, o un atac imparable de riallades, riure és alguna cosa que sempre ens fa sentir bé. Riure té el poder d'alliberar l'organisme de l'energia emocional negativa, produeix una sensació de benestar generalitzat, i beneficia la salut, tant físicament com psicològicament.

Somriure no costa res, i és una expressió positiva que et fa veure com una persona més accessible, i et facilita la interacció amb altres persones. Contagiar als altres, del teu costat positiu i alegre, pot ser molt profitós per al teu benestar, així que comparteix riures i somriures.

Despertar-se cada matí amb un somriure i una actitud positiva, és realment saludable, i té l'avantatge que es notarà la resta del dia. Una persona que té una actitud positiva davant la vida, té un sistema immune en millors condicions que algú pessimista, a causa que l'alliberament de les emocions negatives augmenta la resposta immunològica.

En els teus pitjors moments d'ansietat i estrès, prendre't un minut per a una respiració lenta i profunda, pot tenir beneficis molt positius per tranquil·litzar la teva ment i reduir la pressió. A més a més, ajudarà a netejar els teus pulmons i eliminar substàncies tòxiques que danyen l'organisme.

Beure aigua et pren menys de 60 segons. Hidratar-te amb el líquid vital, t'ajudarà a millorar el trànsit intestinal i la teva digestió; però també el teu estat d'ànim, i és molt recomanable per calmar estats d'estrès i evitar mals de cap.

En menys d'un minut pots evitar la propagació de gèrmens i protegir-te de malalties, simplement en tenir l'hàbit de rentar-te les mans. D'acord amb els Centres per al control i Prevenció de Malalties, rentar-se les mans amb sabó, és una de les maneres més efectives i econòmiques de prevenir, des del refredat comú, fins a diarrees infeccioses.

El cinturó de seguretat és l'eina més eficaç per prevenir les lesions causades per un accident de trànsit, i pren menys de 30 segons col·locar-se'l. Si uses el cinturó, és menys probable que el teu rostre xoqui contra el parabrisa, o bé, que surtis de l'automòbil en cas de sofrir un accident.

Prendre el sol és molt agradable, però fer-ho sense protecció, augmenta el risc de càncer de la pell, i l'envelliment prematur de la pell. Si no vols formar part de les estadístiques, dedica un minut per aplicar-te protector solar, en totes les zones del teu cos que poden estar exposades als rajos ultraviolats.

Si treballes molt temps amb l'ordinador, no t'oblidis de parpellejar de tant en tant per afavorir una correcta lubricació dels teus ulls, i prevenir problemes com a la visió borrosa, o el dolor ocular. Mira el cel, veu els núvols i gaudeix dels paisatges. Tot això ajudarà molt la teva vista.

Per estar saludable no hi ha pretext, així que mans a l'obra!

La menopausa

La menopausa és un procés biològic natural. Tot i que també s'acaba el període fèrtil per a les dones, es poden mantenir molt sanes, vitals i sexualment actives. Algunes dones se senten alleujades perquè ja no necessiten preocupar-se per quedar-se embarassades.

La menopausa és definida quan ocorren 12 mesos després de la darrera menstruació, marcant el final del període fèrtil. Sol ocorre entre els 40 i 50 anys, malgrat que la realitat aquí a Catalunya és que l'edat mitjana és de 51 anys.

Els símptomes poden ser físics i emocionals.

Destaquen en els físics, les sufocacions i crisis sudorals, l'osteoporosi, adiposi, predisposició a l'artrosi (principalment dels genolls i lumbosacra); i entre els canvis psicològics, la depressió, ansietat, irritabilitat, parestèsies, insomni i cefalàlgies.

Hi ha dones que pateixen en menor grau els símptomes i d'altres que en pateixen algunes i en forma acusada. En aquests casos, s'ha de demanar ajut al metge, perquè es pugui acompanyar a la dona en aquest procés de canvi. Hi ha tractaments eficaços i fàcilment disponibles, alhora que cal ajustar l'estil de vida.

Els mesos o els anys que precedeixen la menopausa (perimenopàusic), es poden detectar aquests signes i símptomes:

  • períodes irregulars
  • sequedat vaginal
  • suors de nit
  • sufocacions
  • canvis d'humor
  • problemes de son
  • augment de pes
  • alentiment de metabolisme
  • pèrdua de flexibilitat de la pell
  • sequedat de la pell

Habitualment s'experimenta alguna irregularitat en els períodes, uns mesos abans que s'entri en menopausa. És possible, però molt inusual, a què de sobte s'entri en aquest nou període.

Aquest període previ a la menopausa, es diu premenopàusic. En aquesta fase prèvia, és habitual que la menstruació en la seva irregularitat, sigui per freqüència o per quantitat així com dolor. Aquest període premenopàusic, sol ocorre entre un a dos anys abans de la menopausa.

Malgrat aquests períodes irregulars, l'embaràs segueix essent possible. És per això que es recomana mantenir els controls anticonceptius, fins que algun metge defineixi de manera clara que una dona ja està en menopausa.

Per a determinar aquesta menopausa, el metge pot incloure exploracions com una colonoscòpia, mastografia, exploració de lípid, test de tiroides, i cal d'acord a l'historial de la dona, exàmens de pit i exàmens pèlvics.

I un consell: Sempre busca consell mèdic si tens hemorràgia vaginal, després de la menopausa.

Crema fresca de cibulet

Avui et proposem que preparis una Crema. Es tan versàtil que pot acompanyar carn, per a una barbacoa, o també carn feta al forn, peix a la brasa, pot untar-se als entrepans, o acompanyar una amanida. Pren nota, prepara-la i gaudeix-la en qualsevol forma: Crema fresca de cibulet.

L'elaboració és molt senzilla i molt ràpida. Es tracta d'una crema derivada de la maionesa, per la qual cosa l'única complicació que pots tenir, és fer una maionesa correctament. La resta és barrejar i menjar.

Què necessites:

  •  1 ou
  • 200 ml d'oli d’oliva verge
  • suc de mitja llimona
  • 150 ml de nata líquida
  • 5 cullerades de cibulet fresc picat
  • pebre negre recentment mòlt
  • sal

Com la prepares:

1. Comença preparant la maionesa. Bat l'ou incorporant a poc a poc l'oli. Afegeix la sal i el suc de llimona al final.

2. Pica el cibulet fresc. Tallat molt fi, és com es recomana, però dependrà del te gust.

3. A la maionesa, afegeix-li  la nata, el cibulet fresc picat, i corregeix de sal.

4. Reserva a la nevera fins al moment de servir.

Consell:

Algunes persones trobaran que la maionesa per aquesta crema, és més suau si es prepara amb oli de gira-sol.

L'hemofilia i l'alimentació

Què és l'hemofília? L'hemofília és una afecció hemorràgica hereditària en la qual la sang no coagula de manera adequada. Qui la pateix, té poc o cap factor de coagulació, o de proteïnes que al costat de les plaquetes, ajuden a produir la coagulació normal de la sang.

El gen de l'hemofília és hereditari. Si el pare té hemofília i la mare no, cap dels fills homes la tindrà però totes les filles seran portadores del gen. Una dona portadora, té un 50% de probabilitat que el seu fill tingui l'afecció i que la seva filla sigui portadora. Una dona pot tenir hemofília solament si el seu pare té hemofília i la seva mare és portadora.

Les persones amb hemofília poden millorar la salut de la seva sang amb una nutrició adequada. Això es pot aconseguir fent una bona selecció d'aliments, des del moment en què fas les compres. Abans de triar un producte, revisa les etiquetes d'informació nutricional per descartar els que tinguin excés de sucre, sodi, conservants o greixos.

Mantén el volum de sang: les persones amb hemofília han de mantenir un volum de sang adequat i una producció regular de glòbuls vermells. En aquest procés intervenen molts nutrients, entre ells ferro, proteïnes, coure, vitamines C, B12, B6, i àcid fòlic. I també l'aigua, que no s'ha d'ometre mai.

Mantén els teus nivells de ferro: durant una hemorràgia es perd ferro, per això cal reposar-lo amb aliments com el fetge, carns vermelles i d'au, llegums, grans, panses de raïm, bròcoli, llegums secs i verdures de fulla. L'absorció de ferro s'optimitza, si es combina amb aliments rics en vitamina C, com els cítrics.

Cuida't amb la vitamina I: els pacients amb hemofília han d'evitar els suplements de vitamina I, ja que poden augmentar el risc d'hemorràgies. Una dieta equilibrada que inclogui olis vegetals, nous, llavors, hortalisses de fulla verda, cereals i fruites ja asseguren l'aportació necessària per a l'organisme.

Aliments desaconsellats: Hi ha alguns suplements dietaris i aliments que poden ser perjudicials per a l'organisme. Entre ells es troben l'all, el gingebre, el gingko biloba i el card blanc.

Cura amb l'all: Es consumeix amb la creença que ajuda a prevenir malalties cardíaques, colesterol alt i hipertensió. I si bé es considera un aliment segur, pot tenir efectes secundaris, com molèsties estomacals, mal de cap, fatiga i sobretot, augmenta el risc d'hemorràgies i interactua amb la insulina en alguns pacients.

Gingebre: Se’l coneix per les seves propietats per combatre nàusees. I si bé el seu consum sol ser segur, pot interferir amb alguns medicaments per tractar la densitat de la sang com l'heparina i la warfarina. No s'ha d'usar si hi ha malalties de la sang, ja que allarga el temps de coagulació i augmenta el risc d'hemorràgies.

Gingko biloba: Es creu que millora les funcions intel·lectuals, deté la degeneració macular i millora la circulació. Però podria augmentar els símptomes produïts per hemorràgies i interferir amb medicaments que actuen sobre la coagulació. També podria reduir l'efectivitat d'algunes drogues immunosupressores i un efecte advers en el subministrament de dispositius d'insulina. Sempre abans de consumir qualsevol producte, consulta al teu metge.

Card blanc: S'usa com a medicina fa més de 2,000 anys, especialment per tractar afeccions hepàtiques. Però en proves clíniques es va demostrar que altera certs paràmetres hematològics, que disminueixen les plaquetes i augmenta la concentració de glucosa.

Grans sencers, fruites i verdures: augmenta el teu consum de fulles verda fosca, i fruits del bosc. Són una gran font de vitamines, minerals i fibra, i aquesta última ajuda a donar sacietat, i activar el funcionament intestinal. Inclou en la teva dieta grans integrals o sencers: civada, ordi i blat, entre altres, i arròs i les pastes de gra sencer. Tots són carbohidrats complexos de gran qualitat nutricional.

Optimitza l'absorció de ferro: si prens suplements de ferro, fes-ho una hora abans dels menjars per millorar la taxa d'absorció. No consumeixis antiàcids o antibiòtics com tetraciclina o penicil·lina o derivats, abans de prendre'ls, ni prenguis begudes ca feinades com a te o cafè, dins de l'hora següent, ja que disminueixen l'absorció en un 50 o 60%. I recorda que prendre el suplement amb llet disminueix l'absorció.

Carns magres i greixos bons: si consumeixes carns vermelles o d'au, tria els talls magres. Evita els guisats grassos, les salses i cremes. Si vols consumir proteïnes però evitar la carn, opta per llegums, nous i llavors, que a més aporten fibra sense greix ni colesterol. Inclou greixos “bons” com les de l'oli d'oliva i l'alvocat.

Sigues realista amb el que menges. De vegades es poden fer excepcions, com una porció de pastís, però després cal compensar amb vegetals. En altres paraules, sentit comú en el teu dia a dia.

Què en sabem de l'homeopatia

L'Homeopatia desperta la curiositat de moltes persones quan s'assabenten que algun familiar, amic o conegut seu, ha estat tractat reeixidament amb ella. No obstant això, cal reconèixer que l'escepticisme persisteix en moltes persones, ja sigui perquè és poc el que es difon sobre aquesta branca de la Medicina, o a causa que s'han format una idea distorsionada.

La paraula Homeopatia deriva de l'arrel grega omoios, que significa “semblant”, i pathos, que equival a “malaltia” o “patiment. “L'Homeopatia porta aproximadament 200 anys de pràctica, i podem definir-la com un sistema mèdic, no només terapèutic, que té un conjunt d'idees i fonaments diferents als de la al·lopatia (medicina tradicional). És vitalista perquè postula l'existència d'una força sense la qual la vida no podria explicar-se, i això la distingeix de l'escola convencional, que veu a l'ésser humà de manera mecanicista o anatomista”, és a dir, atenent només els fenòmens observables en la matèria.

Quan es parla d'Homeopatia gairebé sempre es vincula amb el seu descobridor, l'alemany Samuel Hahnemann (1755-1843), però la veritat és que el principi de semblança (que sosté que una malaltia pot ser guarida mitjançant un medicament que generi símptomes similars) ja es coneixia i va ser enunciada pel grec Hipòcrates (460-377 a. de C.), conegut com el pare de la Medicina occidental.

Hipòcrates va enunciar que “les malalties per causa coneguda (o més aviat, d'origen material proper, com quan algú s'emmalalteix per menjar aliments en mal estat) han de guarir-se per contraris, mentre que les malalties de causa desconeguda (o de causa distant al cos i la matèria, com un desordre per estrès o problemes familiars), han de guarir-se pel seu semblant”.

Es diu que a l'època de Hahnemann (finals del segle XVIII i inicis del XIX) s'empraven substàncies molt fortes per tractar malalties, per exemple, arsènic, que en dosi de 100 a 200 mil·ligrams és mortal. Senzillament, si la persona sobrevivia a aquests “remeis”, es guaria.

A Hahnemann li molestava molt l'agressivitat d'aquests procediments, i va buscar la forma d'administrar medicaments sense afectar als pacients. La clau la va trobar en Paracelso, qui sostenia que tota substància té la capacitat de ser un verí o un medicament, i que la diferència es troba en la dosi.

El metge alemany va tenir una idea genial: diluir el verí per reduir la seva toxicitat. Aquest fenomen en Homeopatia és diluir 1 part de la substància en 99 parts iguals d'aigua, i s’agiten. Després, de la solució resultant es pren una part i altres 99 d'aigua, i es repeteix l'operació, per exemple, 30 vegades. La Química diu, a través d'una fórmula, que després de 12 repeticions ja no hi ha substància activa en la solució, però els metges homeòpates observen que entre meses dilueix, més efecte té el medicament i influeix en plànols més profunds.

El següent pas de Hahnemann va representar una tasca esgotadora, i va consistir a fer una recopilació dels efectes que genera cada substància. Per a això, va comptar amb la participació de nombrosos voluntaris que prenien nota de les seves reaccions.

Aquest procediment s’hagués pogut dur a terme en ratolins, conills o gossos, però la constitució i funcionament orgànic dels animals no és com en els éssers humans. Per això, Hahnemann va fer preparats homeopàtics de diverses substàncies tòxiques i, sabent que eren inofensives, les va administrar als seus col·laboradors. A això se li diu “experimentació pura”.

El metge alemany no deia el nom de la substància que administrava per evitar suggestions. La tasca  d'atendre a 200 o 300 persones amb les seves respectives anotacions, va concloure en els primers llibres de registre de símptomes.

En les notes dels voluntaris van aparèixer símptomes molt comuns, presentats, diguem, en un 80% dels casos, però uns altres tenien una freqüència menor, de 60, 50 o 40%, i fins i tot algunes manifestacions ocorrien només en 5 o 10 persones. En el cas de l'arsènic, per exemple, la majoria de la gent va reportar cansament, esgotament amb un mínim esforç, ansietat, dolors, temor a la mort, agitació física o mental de la 1 a les 3 del matí, vòmit violent, cremor en orinar i micció involuntària.

Feta aquesta recopilació, el següent pas va ser l'administració dels preparats homeopàtics com a medicaments. Així, quan arribava amb Hahnemann un malalt amb asma (inflamació de les vies respiratòries que genera tos i incapacitat per respirar) ocasionada per humitat, que s'agreujava per la matinada, que tenia molta ansietat i sentia que anava a morir, li administrava arsènic tractat homeopáticament, ja que aquesta substància genera símptomes similars, i aconseguia la curació per llei de semblants.

Aquesta és la raó per la qual els metges homeòpates són molt curiosos, “preguntons”,  i molt específics en indagar sobre els símptomes; els interessa individualitzar el tractament, i per a això han de conèixer tots els detalls de les manifestacions. Són molt meticulosos perquè no poden donar medicaments per a malalties, sinó per a persones.

Aquí seria aplicable una creença que és tan antiga com la humanitat mateixa, que la pròpia naturalesa té el seu poder curatiu.

I finalment, es conclou, que cada persona, ha de buscar i trobar la millor manera de guarir el seu cos.

Sangria amb maduixes

Si vols preparar un sopar romàntic, o vols sorprendre fent als amics una beguda innovadora, pren nota.

La sangria amb maduixes és una de les versions de la sangria, la beguda de l'estiu, amb un toc romàntic i atrevit. És una beguda ideal per a celebrar en família, amics o parella, tot el que ha de venir amb la calor.

Aquesta sangria és una variant de la sangria tradicional, elaborada amb un bon vi, les maduixes, i si es vol, se li sol afegir un toc de sabor que poden afegir licors com el rom.

Què necessites:

  • Vi negre o rosat
  • Maduixes
  • Gasosa blanca
  • Licor dolç
  • Gel
  • Sucre

Com la prepares:

1. El primer pas és escollir un bon vi. Si la sangria acompanyarà un bon àpat, tria un vi negre, però si el que vols és que t'acompanyi tota la vetllada -incloent la sobretaula-, pots optar per un vi rosat.

2. Les maduixes prenen el protagonisme en aquest còctel, així que talla una bona quantitat d'elles. Si vols que el sabor a maduixa sigui més intens, talla-les dins del vi, perquè tot el sabor es quedi en la beguda.

3. Com a beguda amb gas, el millor és una gasosa blanca, sense sabors afegits que puguin distreure. Afegeix també una bona quantitat de sucre, perquè el resultat no ofereixi cap sensació alcohòlica.

4. El punt final l'ofereix un toc de licor. Pots usar un licor com l'Amaretto, un rom negre o un més suau.

Per a servir:

Un cop tinguis la beguda preparada, serveix-la a una gerra i afegeix el gel. Ara bé, si li vols donar un toc personal, serveix-lo en una copa i decora-la amb un tall de llimona o un altre cítric.

Consells:

Usa productes de bona qualitat per a obtenir una sangria de "primera": maduixes gustoses de temporada, i bons vins i licors.

Tenir cura de les ungles dels peus

Les ungles dels peus mereixen la mateixa atenció i cura que les ungles de les mans, ja que l'estètica és igual d'important en totes les parts del nostre cos. Per lluir uns peus bonics i arreglats, a més de protegir i cuidar la pell, has de dedicar una mica de temps a millorar l'aspecte i la bellesa de les ungles. Segueix els consells sobre com cuidar les ungles dels peus.

1. Aconseguir que les ungles dels peus llueixin impecables i es mantinguin sempre saludables és possible si segueixes una rutina de cures específiques. El primer pas és realitzar una neteja profunda de les ungles. Els peus estan en contacte directe amb el terra, i les ungles acumulen brutícia que és necessari eliminar cada dia. Quan rentis els teus peus, deixa'ls en remull durant uns minuts amb aigua i sabó, i incideix en la neteja de cada ungla, perquè no quedi cap tipus de brutícia.

2. Si hi ha alguna cosa que manté les ungles dels peus ben cuidades i amb un aspecte bonic, és la realització d'una bona pedicura. L'ideal és fer la pedicura de manera regular, ja que això marcarà la diferència entre uns peus ben o mal arreglats.

3. Ara pots fer-te la pedicura a casa, solament necessites les eines adequades i dur a terme les següents cures en les ungles dels peus:

  • Posa els peus en remull en aigua tèbia perquè les ungles s'estovin i poder treballar millor.
  • Exfolia els peus per eliminar les pells mortes.
  • Posa especial atenció al tall de les ungles. El tall ha de ser recte i en les cantonades no han de quedar massa curtes, així evitarem que creixin dins de la pell i s'encarnin. L'ideal és utilitzar un tallaungles en lloc d'unes tisores.
  • Una vegada estiguin ben tallades, llima les ungles en forma quadrada evitant que quedin becs. Procura no llimar massa les ungles dels peus ja que podrien arribar a fer-te ferida.
  • El següent pas és la retirada de cutícules. Utilitza un palet per a treure i empènyer suaument les cutícules cap a enrere. Les cutícules protegeixen les ungles i prevenen infeccions, pel que és millor no tallar-les.
  • Finalment, aplica una mica de crema hidratant a la zona de les cutícules per suavitzar-les.

4. Una vegada realitzats tots els passos anteriors, l'ideal és aplicar una base protectora en les ungles dels peus. Encara que si trobes que les teves ungles estan febles i trencadisses, serà millor optar per un tractament enfortidor, que les ajudi a recuperar el seu estat natural de manera més ràpida.

5. Quan les ungles dels peus estiguin boniques i perfectes amb aquestes cures, serà el moment de dóna’ls-hi color i decorar-les amb dissenys espectaculars. T'aconsellem que apliquis major quantitat d'esmalt, a la vora frontal de l’ungla, i menys en la punta, per prevenir que s'estellin. Així mateix, deixa les teves ungles sense pintar, almenys una vegada per setmana, perquè respirin i es mantinguin saludables a tot moment.

6. Les ungles dels peus també poden veure's afectades per l'aparició de fongs, trastorn conegut com onicomicosis. Quan es produeix una infecció per fongs, l'ungla es torna de color groguenc, més gruixuda i gran. Per prevenir-ho és aconsellable mantenir una bona higiene en els peus, portar calçat còmode, utilitzar calçat adequat en dutxes comunitàries, mantenir les ungles curtes i desinfectar les eines de pedicura abans d'usar-les.

 

Separació d'una parella

Vam veure en el darrer article les diferents etapes per les quals els individus poden passar en formar una parella. Les darreres etapes poden ser de desgast, d'inici de ruptura interna, i finalment de separació. Avui posem el focus en aquest moment final: la pèrdua de la parella.

El dol per la ruptura d'una relació, comparteix característiques similars a les d'un dol per defunció, tret que implica la presa de decisió d'alguna de les dues parts d'acabar amb una parella que s'havia constituït lliurement i amb expectatives en comú. Mantenir i complir aquestes idees per part de tots dos, sol ser difícil, pels conflictes que apareixen i produeixen insatisfacció, frustració i debilitament, i fins a pèrdua de la parella si no es resolen adequadament.

Quan s'estableix una relació, sempre existeix el risc latent de la pèrdua, com més intens sigui el compromís i l'amor, major serà el dolor.

El dol comú, o no complicat, té característiques i durada relatives i predictibles, determinades pel tipus de relació que es tenia amb la persona deixada, com va ser la pèrdua i el tipus de personalitat del que ho pateix.

L'objectiu del dol, és que la persona pugui adaptar-se a la seva nova realitat davant l'absència de la persona absent, recordar-la amb afecte sense desesperació, així com obtenir de la situació, un aprenentatge.

Un psicòleg nomenat Montoya, el 2011, va proposar cinc fases del dol. Considera el dol com un procés en fases, el que ajuda a comprendre-ho, i amb certa certesa, preparar-se buscant estratègies adequades per controlar la situació.

1. Aflicció aguda. Com a primera resposta, la persona reacciona amb incredulitat, fluctuant entre aquesta, i l'acceptació, segons el seu nivell d'angoixa, ja que acceptar la pèrdua que implica l'absència de la persona, és un procés llarg i complex, que requereix temps per a la seva adaptació.

2. Consciència de la pèrdua. Quan es reprèn la vida quotidiana, és quan realment es percep la pèrdua. És un període caracteritzat per una notable desorganització emocional, amb la constant sensació d'estar a la vora d'una crisi nerviosa i embogir.

3. Conservació-aïllament. Aquesta fase és experimentada per molts com "el pitjor període de tot el procés del dol", doncs, és durant aquesta, que l'aflicció s'assembla més a una depressió (ja com a trastorn psiquiàtric) o a una malaltia general.

4. Cicatrització. Aquest període de cicatrització significa acceptació intel·lectual i emocional de la pèrdua, i un canvi en la visió del món, de manera que sigui compatible amb la nova realitat i permeti a la persona desenvolupar noves activitats i madurar. Això implica que es visquin tots els sentiments propis del dol però, sense tanta angoixa com al principi. Les característiques més destacables, són reconstruir la forma de ser, reprendre el control de la mateixa vida que és una tasca difícil, i alhora, necessària.

5. Renovació. Aquesta etapa comença, quan la persona ha realitzat els canvis necessaris en la seva realitat, sentit i estil de vida, que ha recuperat la seva forma de veure's a si mateixa i al seu món amb un sentit positiu.

La conclusió a la qual tots els experts arriben, és que quan hi ha una separació d'una parella, cal saber que es passaran per diferents etapes, i per tant, quan estàs en les que et fan patir, saber que aquesta etapa, passarà, i s'estarà millor i, finalment, molt bé.

També es recomana demanar ajuda a un expert, si és precís, per exemple si el dol dura més de dos anys, o bé que durant el procés, hi ha una paralització total de la vida funcional.

I recordar que tothom en aquesta vida, i som molts milers de milions de persones al món, hem passat per una separació i, sabem que el que ens diuen les àvies, és cert "això passarà i en vindrà un de millor".

Espagueti negre amb calamars i gambes

Aquesta recepta és molt senzilla, els seus ingredients fan que no tinguis cap problema, i els seus colors, li donen un aspecte molt original. Els espaguetis estan preparats amb tinta de sèpia, i el toc de les gambes i els calamars, fa que aquesta recepta, tingui un sabor especial a mar: Espagueti de sèpia amb gambes i calamars

Què necessites: (per a 4 racions)

  • 400 g d'Espagueti al nero di sèpia
  • 100 g de gambes pelades
  • 100 g de calamars
  • 1,5 cebes
  • 5 dents d'all
  • 5 cullerades d'oli d'oliva
  • Sal i pebre al gust
  • 1 polsim de caiena mòlta
  • Fulles d'alfàbrega

Com els prepares:

1. Escalfa en una cassola gran, un litre d'aigua per cada 100 grams.

2. Quan comenci a bullir, tira 2 grapats generosos de sal i un rajolí d'oli. Seguidament afegeix els espaguetis. Remou amb una cullera de fusta perquè els espaguetis no s'enganxin i puguin quedar solts.

3. Una vegada transcorreguts els 9 minuts (o el temps de cocció indicat en l'envàs dels espaguetis al nero que utilitzis), escorre els espaguetis immediatament i passa la pasta per aigua freda (per tallar la cocció). Amb aquest procés aconseguirem el que es diu pasta "al dente" o al punt just, és a dir, que la pasta no es passi.

4. El més important per preparar el marisc és l'ordre en la que cous les verdures: primer les cebes, després els alls. Perquè si no els alls es passen i li donen un sabor cruixent però amarg.
Talla la ceba en juliana i les dents d'all molt picats. Afegeix un bon raig d'oli a la cassola, i sofregeix les cebes a foc lent, fins que es daurin. Trigaran entre 5-10 minuts.
Afegeix les dents d'all molt picats uns 3 minuts, sense deixar que es cremi la ceba, també a foc lent.

5. Rectifica de sal i pebre.

6. Introdueix els calamars i remou tot amb suavitat, per barrejar els sabors durant uns 5 minuts. Afegeix un polsim de Caiena mòlta, per donar-li el gust picant al plat.

7. Finalment afegeix les gambes. Deixa que es cuini tot durant uns 3 minuts. Només al punt de veure que les gambes estiguin un xic daurades.

8. Aparta del foc i tira els espaguetis que tens reservats.

Per a servir:

És molt important que serveixis el plat  immediatament després de fets, i calents. Decora amb fulles de alfàbrega.

Consells:

Usa 100 grams de pasta seca per persona, 100 g de pasta. És la mesura recomanada per persona, excepte si tenim algun apassionat per la pasta.

Si uses gambes congelades, deixa-les descongelar abans, i asseca-les amb un paper perquè no quedi aigua dins.

Etapes en la formació d'una parella

Les ruptures sentimentals es disparen després de períodes de vacances. Així ho constaten diversos estudis i estadístiques que desvelen que anualment a l'Estat espanyol 200.000 parelles contreuen matrimoni i que 50.000 se separa. A les vacances, les parelles conviuen moltes més hores que no pas durant els mesos de feina. El dia a dia al costat de la persona que estimes, es pot convertir en un constant de baralles i discussions. (Font: directe.cat)

Amb aquesta informació al davant, i tot sabent que l'estiu és aquí al costat, volem donar informació en una sèrie d'articles, sobre aquest tema.

Avui comencem per al principi: com es forma una parella.

La relació de parella és definida per Solomon (1989) com "un vincle que implica que dos subsistemes individuals es combinin per formar un nou subsistema familiar, i la tasca dels membres d'aquesta parella és desenvolupar conscientment i inconscientment un sistema de treball mutu, que els permeti funcionar de manera confortable sense sacrificar completament els valors i els ideals que els han portat a romandre junts".

Existeixen diferents teories sobre com es dóna l'elecció de parella, però totes coincideixen que la relació de parella s'organitza per etapes.

En la teoria d'acostament-allunyament, durant les dotze etapes de la relació, es defineixen cadascun dels aspectes que perceben els membres de la parella, i amb base en aquests, s'avaluen cognoscitivament i afectivament les conductes de l'altre:

1. Etapa estrany/desconegut: El primer pas d'una relació és la presència d'un desconegut, que es manté solament en la percepció, sense arribar a realitzar algun tipus de comportament per establir una relació.

2. Etapa de conegut: el subjecte percebut, es procedeix a avaluar-ho en els trets externs més excel·lents per mitjà de conductes de reconeixement com els somriures i salutacions; comença llavors el procés d'ideació a futur amb l'ara conegut, a un nivell superficial, però prenent en compte els avantatges i desavantatges d'intimar.

3. Etapa d'amistat: En decidir que la relació amb el conegut transcendeixi, s'arriba a aquesta etapa, a vegades donada per una motivació afectiva de proximitat però no romàntica, i en unes altres perquè es pensa que la relació pot satisfer algunes necessitats (aquesta etapa pot no presentar-se).

4. Etapa d'atracció: Ocorre quan els interessos són romàntics; sorgeix la necessitat d'acostar-se, conèixer-se i buscar moments per a fer-se més interdependents.

5. Etapa de passió: En aquesta etapa s'experimenta una resposta fisiològica i una interpretació cognoscitiva de gran intensitat, existeix atracció i excitació, que fa considerar la relació com de major proximitat. Destaquen aspectes com el desig, lliurement, desesperació i és usual que sigui fugaç.

6. Etapa de romanç: Igual que en l'anterior existeix atracció, i a més la persona sent alguna forma de satisfacció; és una etapa d'afecte i il·lusió, de comprensió i devoció.

7. Etapa de compromís: La parella està d'acord a continuar dins de la seva relació a llarg termini. Aquesta decisió es dóna amb base als antecedents de romanç i passió.

8. Etapa de manteniment: En consolidar-se el compromís, es requereix que s'estableixin conductes per promoure el seu manteniment. La rutina diària pot deteriorar la relació o enfortir-la per a la vida en família, però s'han de resoldre diversos problemes per a una adequada convivència.

9. Etapa de conflicte: A causa de les noves responsabilitats en tenir major convivència, la parella es veu embolicada en situacions estressants, que, de no resoldre's a curt termini, poden fer que el conflicte aconsegueixi predominar.

10. Etapes d'allunyament i desamor: Quan el conflicte predomina, es fereixen i deixa de ser plaent la interacció, la parella evita el contacte pel temor i la frustració que li causa. La percepció que té un de l'un altre és negativa, fins i tot les coses que abans semblaven agradables, ara es jutgen com a inacceptables, i fins i tot com a atacs.

11. Etapa de separació: Quan ja no és possible mantenir la relació, almenys un dels dos comença a plantejar-se altres opcions, com tenir una altra parella o separar-se, si succeeix això últim, comença el procés de dol per la pèrdua.

12. Etapa d'oblit: Sota la teoria del cicle d'acostament-allunyament, aquesta és l'última etapa, en la qual es tanca el cercle de la relació.

Els individus que formen la parella, poden passar en diferent ordre per aquestes etapes i els membres no sempre estan en la mateixa categoria que la seva parella. A més, amb freqüència algunes persones arriben a una etapa i no necessiten continuar a la posterior, això depèn de la percepció i avaluació cognoscitiva i afectiva que es faci de la parella, a més del context social i l'etapa de la relació en què es trobin, això sense oblidar les característiques pròpies de l'individu.

En el proper article, posarem el focus en els processos de separació de les parelles i del dol necessari en aquests casos.

Buscar

 

Subscriure's

feed-image Blog Sorli Discau

Etiquetes