Sorlidiscau.es

facebook Sorli DiscautwitterYoutube

Els tipus de cafè

El cafè és el nom comú de les llavors provinents dels arbustos del gènere Coffea de la família de les Rubiàcies. Entre més d'una dotzena d'espècies conegudes del gènere coffea, només dues tenen importància econòmica, pel seu cultiu extensiu. Aquestes són: el Coffea Aràbica, conegut comunament com a Aràbica, i el Coffea Canèfora, conegut com a Robusta. Existeix una tercera espècie, el Coffea Libèrica, coneguda com a cafè de Libèria, el cultiu del qual és marginal en comparació dels dos anteriors. El Coffea Aràbica comptabilitza dues terceres parts de la producció mundial.

Aràbica i Robusta

Els grans de les dues espècies més comunes, l'Aràbica i la Robusta, s'assemblen a simple vista quan han estat torrats, però en realitat existeixen moltes diferències entre elles. L'Aràbica, genèticament, posseeix 44 cromosomes contra els 22 de la robusta. L'Aràbica aconsegueix quan creix lliurement, de 6 a 8 metres, mentre que el Robusta, tendeix a ser més alt, de 8 a 10 metres.

La planta Robusta és més resistent als atacs dels paràsits, a les malalties i a la calor (d'aquí el seu nom). La de l'Arábica, és particularment sensible a una malaltia anomenada rosegui (Hemileia vastatrix), especialment quan se sembra en terrenys de baixa altitud. Aquesta és una de les raons per situar les plantacions de l'Aràbica generalment a una altitud de 900 a 1,800 metres.

Però la gran diferència entre les dues espècies està en el gra verd. El gra Aràbic és més aplanat i allargat, el seu color verd és més intens, i de vegades mostra matisos blaus. Té a més, un solc central sinuós. El gra Robusta en canvi, és més convex i bombat, amb un solc central rectilini, i el seu color és verd pàl·lid amb matisos marrons o grisos.

Des del punt de vista químic, el gra Aràbic, conté d'1.1 a 1.7% de cafeïna, mentre que la Robusta conté de 2 a 4.5%. I el sabor en la tassa en les dues espècies tampoc és igual: l'Aràbic és més dolç i aromàtic, i sensiblement menys amarg i astringent que la Robusta. La beguda obtinguda d'aquesta última és més forta i amarga. El cafè provinent de l'espècie Aràbica, és considerat molt superior a l'obtingut de la Robusta.

 Classificació pel seu procés

Pel seu procés, els cafès (siguin Aràbics o Robustes) poden dividir-se en rentats i naturals. Els Cafès Rentats són aquells que han tingut un procés en humit i sec. En canvi, els Cafès Naturals, són aquells que han estat deixats a assecar juntament amb la polpa, i després han passat al procés d'assecat. D'aquí es poden classificar en Naturals tipus A i B pels Arábics, i el Robusta Natural.

Els cafès rentats són més valorats, que els naturals als mercats mundials, doncs desenvolupen les millors propietats del cafè. Els cafès naturals, en haver estat deixats al sol juntament amb la polpa, s'impregnen dels midons que aquesta conté, i el seu sabor és més endolcit, xocolatejat, perdent acidesa.

També es classifiquen per l'alçada a on estan conreats i la seva regió.

En general, els grans conreats a major altura, desenvolupen una acidesa i cos més pronunciats.

I sobretot, pres amb mesura i sempre gaudint amb tots els sentits, qui es pot resistir a una tassa de cafè acabat de moldre i preparar?.

El cacau

El cacau és una font increïble de beneficis per la salut! Els Inques en deien "la beguda dels déus". Perquè serà? Quins beneficis té, a més de ser boníssim?

Diuen que no t'hauries de sentir mai culpable de menjar certs aliments, i sobretot quan es tracta del cacau cru i la xocolata.

Vejam uns quants arguments científics i per tant, provats, que no et faran dubtar dels impressionants beneficis de la xocolata crua i del cacau.

1. Sigues feliç gràcies al cacao

Hi ha dies on cal donar-se petits plaers: el cacau cru, és un dels aliments que millor va en aquest sentit! El cacau cru conté una substància que es diu anadamida, (també anomenada la molècula de la felicitat), que crea el sentiment de eufòria.

2. El cacau puja la libido!

Un altre compost químic del cacau cru és la PEA o la phenethylamina, és la substància que desencadena les endorfines en el cervell. Les endorfines, quan un està enamorat, s'alliberen de forma natural. També durant l'activitat sexual. A més, aquests components milloren la libido, i poder és per això que els enamorats regalen bombons?

3. El cacau, prevé dels canvis sobtats d'humor

El cacao equilibra els nivells cerebrals de serotonina, el component del bon humor en el cervell. Quan les dones pateixen les seves tensions premenstruals, els nivells de serotonina baixen considerablement. El cacau permet de restablir aquests nivells òptims, i restaura el sentiment de benestar.

4. El cacau, prevé les malalties cardiovasculars

El cacau conté en alta dosi de flavenols. Les flavanols són un grup d'antioxidants, antiinflamatoris i protectors del cor. El cacau a més, conté més de 700 compostos químics, i els antioxidants complexos que té, permeten reduir el colesterol "dolent", i alenteixen l'enduriment de les artèries.

5. El cacau prevé els signes de l'envelliment

Els polifenols són uns poderosos antioxidants que es troben també en el cacau. Pertanyen al mateix grup d'antioxidants que el te verd i el vi vermell, i protegeixin les nostres cèl·lules d'una oxidació prematura.

6. El cacau, manté la teva energia

El cacau, és naturalment ric en minerals, manté l'energia del cos, sense estimular massa el sistema nerviós. Pots combatre la sensació de cansament gràcies a l'alta dosi de Magnesi present en el cacau.

El magnesi permet igualment lluitar contra l'osteoporosi, reduir el risc de la diabetis i reduir la tensió arterial. 2 cullerades soperes de cacau cru, contenen 52mg de magnesi, o el 14% del qual necessites diàriament.

7. És l'aliment de la bellesa

Per tenir els cabells brillants, les ungles fortes, cuidar el fetge i el pàncrees, pren cacau. Aquest conté elements que ajuden a mantenir la pell, cabells molt brillants i sans. A més aquests elements, permeten el transport de nutrients d'una cèl·lula a l'altre, i participa en regular el sucre a la sang, repara els teixits i reforça el nostre sistema immunitari.

8. El cacau podria protegir del càncer de la pell

Les darreres investigacions, han descobert que el cacau podria protegir-nos dels rajos UV responsables del càncer de la pell. Els flavanols del cacau contribueixen a protegir del sol, i millora la circulació sanguínia de la pell.

9. Millora en funcionament cerebral

El cacau és aparentment un bon estimulant de les funcions cognitives, i pot prevenir l'Alzheimer! Alguns estudis demostren que si es prenen dues tasses de cacau al dia, es millora la memòria, i un aflux sanguini cap al cervell més important.

10. És una aspirina natural

S'està descobrint que el cacau, dóna fluïdesa la sang i prevé la formació de coàguls sanguinis. Aquest descobriment ha mostrat menjar cacau cru, és tot tan beneficiós com l'aspirina.

A més de bo, té molts beneficis.  Això sí! Recorda que no estem referint-nos al cacau refinat i amb llet, sinó al cacau pur o qua,si pur. Al cacau de debò.!

Peres al vi

Aquesta és una deliciosa recepta, que fa culminar un bon àpat, de la millor manera, senzilla, suau i alhora, exquisida: Peres quites al vi. Pren nota de la recepta, i a gaudir!

Què necessites: (per a 6 racions)

  • 1 ampolla (75 cl) de vi negre
  • 1 Taronja: La ratlladura de la seva pell i el seu suc
  • 1 Llimona: La ratlladura de la seva pell
  • 4-5 claus
  • 1 pal de canyella
  • 125 g de sucre en pols
  • 6 peres madures però fermes, pelades amb les tiges intactes

Com les prepares:

1. Posa el vi i 600 ml d'aigua en una cassola. Afegeix tots els altres ingredients (excepte les peres), i deixa-ho a foc lent. Remena constantment, fins que el sucre s'hagi dissolt.

2. Porta a ebullició, i de nou baixa a foc lent, i deixa-ho així durant 5 minuts. Retira del foc, i deixar en infusió durant 15 minuts.

3. Torna la cassola al foc, i a continuació, afegeix les peres. Porta a foc lent, i submergeix les peres en el líquid durant 35-40 minuts, remenant ocasionalment, fins que estiguin quites i de color vermell robí. Retira a un bol i deixa refredar.

4. De nou, porta el líquid restant a ebullició, i redueix a la meitat (fins a aproximadament 500 ml), fins que estigui lleugerament ensucrat. Refreda una mica abans d'abocar-lo sobre les peres.

Deixa refreda completament abans de servir.

Per a servir:

Emplata una pera per persona, i posa-hi el líquid per a sobre.

Queda molt bonic, si ho acompanyes d'una bola de gelat, que farà contrast de color, gust i textura, o canyella. Usa la imginació!.

Bon profit

Navega per internet de forma segura

Segur que has llegit i escoltat força notícies sobre la importància de navegar per internet, de forma segura. Preservar les teves dades i la seguretat del teu ordinador, són un dels motius principals. Si et preguntes com fer-ho, llegeix aquests 12 consells bàsics, per estar fora de perill.

1. Instal·la antivirus i realitza periòdicament una anàlisi

Els virus necessiten algun temps per ser reconeguts com a tals. És per això, que es recomana passar diverses vegades l'antivirus, perquè sinó, se't poden colar i mantenir-se "amagats" durant un cert temps, i activar-se quan menys t'ho esperes.

2. Mantén actualitzacions automàtiques del teu ordinador i programes

Revisa la configuració del teu ordinador. El teu sistema operatiu, pot activar-se per a que actualitzi automàticament l'última versió dels teus programes. Una sèrie de programes (com Adobe PDF Reader) i diversos navegadors (Internet Explorer, Firefox i Chrome) també ofereixen actualitzacions automàtiques.

3. Fes periòdicament una còpia de seguretat, en un disc dur extern

Periòdicament realitza una còpia de seguretat, d'un o més disc(s) dur(s) extern(s). Guarda'l en un lloc segur i sempre desconnectat de la xarxa i l'ordinador. D'aquesta manera, evitaràs que siguin tots dos, ordinador i disc dur, que s'espatllin alhora. En cas que tinguis un problema tècnic, el teu disc dur, et dóna la seguretat de tenir la informació que necessites.

Vés amb compte ...

4. Els arxius externs. Escaneja'ls abans d'obrir-los!

Reps un document per correu electrònic, o vols transferir fitxers al teu ordinador des d'una clau USB? Sempre escaneja'ls abans d'obrir-los. Pots fer-ho, utilitzant l'escàner de virus.

5. No facis clic en cap enllaç, imatge o vídeo

Només una visita a un lloc web desconegut o fals, pot infectar el teu ordinador. Fes clic a enllaços, només si coneixes la font i te'n fies.

6. No instal·lis un programa si procedeix d'una font poc fiable

Mai descarreguis un programa d'un lloc web proposat per google o un altre buscador, si no coneixes aquesta web. Podria ser segur, però ho és encara més, si descarregues el programa del lloc web oficial del desenvolupador del programa.

En utilitzar comptes com el correu electrònic ...

7. Tria contrasenyes fortes, no reutilitzis les mateixes sempre, i mai les comparteixis.

La regla d'or: com més gran sigui la contrasenya, més llarga i complexa, més protegit estaràs. Per recordar fàcilment una contrasenya, pots utilitzar una frase llarga. També pots utilitzar programes especials, que crearan i recordaran la contrasenya per a tu.

8. Tanca la sessió en dos passos en els teus comptes importants com el correu electrònic

A més de la teva contrasenya, també has d'introduir un codi que s'envia directament al teu GSM personal. Sovint es pot activar aquesta funció en la pàgina web que s'utilitzi. És fàcil d'endevinar les respostes a les preguntes secretes que es poden triar per protegir o restablir la contrasenya. Si encara has de fer-ho, el millor és no contestar la pregunta, sinó donar una resposta hipotètica. No obstant això, assegura't de recordar la teva resposta, o fer servir unes contrasenyes segures.

Si pagues en línia ...

9. Sempre, que sigui a través d'https si pagues en línia, i no confiïs en cap empresa que es comunica amb tu per correu electrònic, o per telèfon.
Quan el https: //, és a la part superior de la barra d'adreces del navegador, significa que navegues amb l'ajuda d'una connexió segura.

Si utilitzes la connexió Wi-Fi ...

10. Si és un Wi-Fi públic, no introdueixis la teva contrasenya per a comptes importants.

11. Assegura la teva xarxa Wi-Fi

Assegura la teva xarxa domèstica amb una contrasenya. Per tant, ningú - sigui un criminal cibernètic o els teus veïns - no pot utilitzar la teva connexió sense fils.

I si et separes del teu dispositiu ...

12. Assegura't que la memòria del teu dispositiu està buida.

Pots esborrar la memòria del teu telèfon intel·ligent o tauleta, a través de l'opció "Esborrar" al dispositiu. És millor esborrar del tot (format) del teu ordinador o portàtil. Pots fer-ho parcialment o completament, i es recomana fer-ho del tot per assegurar-te que esborres totes les teves dades.

Estalvia energia sense passar fred

Catalunya, les famílies solen encendre la seva calefacció central, a mitjans d'octubre o novembre depèn de l'any. I es manté encesa fins a l'abril o inicis de maig.

Escalfar les llars representa més del 70% del consum d'energia a la llar. Per tant la reducció d'aquesta xifra - mentre es mantingui prou calenta la casa - no només redueix les factures d'energia, sinó que ajuda a complir amb els compromisos de reducció de carboni que els governs han assumit.

Les xifres més recents mostren que un percentatge alt de famílies a Catalunya, no es pot permetre "el luxe" de mantenir la calor a casa. No obstant això, tot i que la magnitud d'aquest problema és significatiu, no totes les solucions han de ser complexes i costoses. Et proposem 9 consells simples, per mantenir la teva llar calenta per poc o cap cost addicional - just a temps, abans que comenci el trimestre més fred de l'any.

1. Utilitza les cortines

La calor del sol és gratis, així que la idea és aprofitar-la al màxim. Obra les cortines i deixa que la llum del sol entri lliurement, durant el temps que estigui disponible en cada finestra o balcó. Quan es fa de nit, o la llum del sol deixa de donar a la finestra, tanca les cortines, que actuen com una altra capa d'aïllament i mantindrà la calor a les habitacions. També t'hauries d'assegurar que no hi ha fuites o llacunes, perquè l'aire calent pugui quedar-se a casa, i l'aire fred es quedi fora - això també ajuda a reduir la condensació.

2. Utilitza els comptadors

El Centre per a l'Energia Sostenible informa que programar la teva caldera és molt útil. Programar-la que s'encengui una mica més d'hora - per exemple, 30 minuts abans d'aixecar-te al matí - però a una temperatura més baixa de la qual ho faries si l'encenguessis al moment de llevar-te (segur que si ho fas al moment, l'encens molt alta per escalfar la casa immediatament!).

Això es deu al fet que, una caldera s'escalfa a una velocitat constant si s'estableix el seu termòstat a 20 ° C o 30 ° C. Però no cometis l'error de deixar el teu sistema de calefacció a baixa temperatura durant tot el dia - perquè llavors només estàs pagant per la calor quan no ho necessites.

3. Mou el sofà

Podries sentir-e bé tenint el teu seient favorit, a la part davantera del radiador, però estarà absorbint la calor que podria escalfar la teva llar. Mou-lo lluny del radiador, perquè l'aire calent pugui circular lliurement. El mateix passa amb les cortines o quan eixugues la roba - mantent-los allunyats del radiador perquè puguis treure el màxim profit de la teva font de calor.

4. Maximitza el teu aïllament

Quan es tracta d'escalfar, al voltant del 25% es perd a través del sostre. Això es pot reduir fàcilment mitjançant la instal·lació de 25 cm d'aïllament en tot el teu sostre. També és interessant veure el que està passant a les parets, ja que al voltant d'un terç de la calor en una casa sense aïllament, es perd d'aquesta manera. Tot i que no és tan barat com la instal·lació de l'aïllament a la teulada, l'aïllament de la cambra podria estalviar fins a 200€ a l'any en factures de calefacció. També val la pena consultar amb el teu proveïdor d'energia, per veure si tenen algun sistema d'aïllament en tarifa - això voldrà dir poder pagar en preu d'oferta i periodificar el pagament.

5. Tapa els tancs d'aigua

Si tens un tanc d'aigua calenta, comprova que estigui correctament tancat o aïllat. Això evitarà que l'aigua estigui calenta durant més temps, i reduir els costos de calefacció. La Comunitat de l'Energia calcula que un tanc d'aigua ben aïllat, podria estalviar fins a 200€ a l'any - però fins i tot només actualitzant el material d'aïllament del teu tanc d'aigua, t'ajudarà a estalviar diners.

6. Abaixa el termostat

L'Organització Mundial de la Salut, recomana mantenir una temperatura constant de 22°C a la sala d'estar. Si abaixes el termòstat en 1 ° C, podries reduir la factura de calefacció fins a un 10%.

7. Bloqueja les fuites d'aire calent

Fins i tot una solució simple, com fer amb una tovallola un rotllo i posar-lo sota les portes, t'ajudarà a mantenir la calor a casa. Pots revisar les finestres i portes, i amb solucions senzilles, com els segells de goma autoadhesives, al voltant de portes i finestres, evitaran que hi hagi fugues d'aire calent que costa tant de pagar.

8. Instal·la vàlvules termostàtiques

La instal·lació de controls de calefacció i radiadors, pot generar un estalvi energètic del 40%, en comparació amb una casa sense controls. Quan en tens, pots programar el moment exacte que la casa necessita ser escalfada, i per quant temps - de manera que només s'utilitza l'energia quan la necessites -. Els nous termòstats intel·ligents, també poden ser controlats de forma remota a través del mòbil, perquè puguis encendre la calefacció en el camí a casa, assegurant-te una benvinguda agradable a la teva llar.

9. Actualitza la teva caldera

Si la teva caldera té més de 10 anys, pot ser hora de reemplaçar-la per una de nova, més eficient. Depenent de la seva edat, del tipus de caldera i de la casa, et pots estalviar fins a 700€, amb una nova caldera de condensació amb qualificació A - WH.

Aplicar el sentit comú, i acomodar el teu cos, a l'estació de l'any que vius, ajudarà a estalviar diners, i a millorar la salut de planeta.

Aliments per a superar la fatiga del gener

Passades les Festes i començant la rutina de petits i grans, ens podem trobar cansats, o fatigats. Acceptant que és natural després de setmanes de molta feina i emocions, avui et proposem aliments que segur que t'ajuden:

Síndria: Quan estàs cansat, et sol venir gana, i el cos demana carbohidrats. És cert però, que el cos també necessita regenerar-se, i l'aigua és el millor per això. Aigua ...o síndria, que conté el 90% d'aigua, i a més aporta vitamines i altres nutrients, que ajudaran encara més, a fer una bona dieta de reconstitució.

La llet: És un aliment de molt valor nutritiu, però a més, una publicació especialitzada de l'ONU, ha fet saber que si et prens un got de llet, una hora abans d'anar a dormir, aquesta beguda farà que els teus músculs es refacin durant el descans, i et llevis amb els músculs recuperats.

Farina de civada: La civada és, boníssima, econòmica, i a més, molt beneficiosa per a la salut. No conté gluten i és una bona font de carbohidrats. És fantàstic començar el dia amb algun aliment fet d'aquesta farina. Et farà mantenir l'energia tot el dia.

Els fesols: Estan fets de nutrients de la màxima qualitat, i a més, com un regal, de fibra. Aquesta fibra fa que el teu cos necessiti més temps per a processar-los, cosa que farà que l'energia perduri per més hores, a mantenir els nivells de sucre, augmentant els nivells de magnesi, el qual ajuda a relaxar-nos i per tant, ajuda a renovar l'energia.

Avellanes, nous, ametlles: Menjant fruites seques, t'assegures energia per a tot el dia. Sovint es creu que aquest aliment aporta més calories, i que per tant, no són adients si es vol perdre pes. Se sap del cert, que justament al contrari, aporten proteïnes, fibres, sals minerals i vitamines, i a més, són de lenta absorció, per tant, garanteixen energia que es desprèn lentament.

Moniatos: Un dels millors aliments per a diabètics. Són una fantàstica alternativa a les patates blanques, ja que tenen menor índex glucèmic.

Els moniatos es recomanen especialment per la seva quantitat de potassi: aquest permet reduir la tensió, i per tant, disposar de bona salut. A més tenen una bona dosi de magnesi, de nou comentem, un bon aliat per a la relaxació i com antiestrès.

Ous: Els ous són una gran font de proteïnes, vitamines (com la vitamina  A i B), el potassi i l'àcid fòlic. Algunes persones creuen que els seus nutrients es troben a la clara, però molts d'ells, es troben especialment al rovell.

Te verd: El te verd, conté teanina, que ajuda a millorar l'atenció i a minvar els tics. Augmenta el nivell de cafeïna (35-50mg per Tassa, una tercera part del cafè). És clar, es recomana prendre a matí i al migdia, i evitar prendre aquest te al vespre, perquè et podria desvetllar. I com saps, no dormir, és causa d'augment de la fatiga.

Bona energia de gener! 

Calamars farcits

Necessites preparar un plat únic, molt nutritiu i fàcil? Et proposem una recepta exquisida, Calamars farcits de carn picada. Pots preparar aquest plat, el dia abans de ser compartit amb la família, el pots guardar a la nevera i quan el necessitis, escalfar, i inclús te'l pots endur en una carmanyola a la feina.

Un plat únic, ple de proteïnes, perfecte per adults i petits. Pren nota de la recepta i a gaudir!

Què necessites:

  • 700 g calamars mitjans
  • 200 g carn de porc picada
  • 2 ous durs
  • 2 cebes
  • 2 tomàquets madurs
  • 1 fulla de llorer
  • 1 litre de brou de peix (o un bric)
  • ½ porció de xocolata a la pedra
  • 1 cullerada de farina
  • 1 o 2 patates
  • 6 cullerades d'oli d'oliva
  • sal (al gust)

Com el prepares:

1. Neteja els calamars i reserva les aletes i les potes per al farciment.

2, Pela i pica una ceba, i ofega-la en una paella amb 2 cullerades d'oli d'oliva. Quan sigui transparent, afegeix les potes i les aletes trossejades i deixa que s'evapori l'aigua que vagi deixant.

3. Afegeix la carn picada i sal, i dauri-ho lleugerament.

4. Passa-ho a un bol i afegeix els ous picats. Farceix els calamars, i tanca'ls amb un escuradents.

5. Fregeix-los amb 2 cullerades d'oli i reserva'ls.

6. En la mateixa paella, sofregeix la ceba tallada a daus grans, un parell de minuts i afegeix els tomàquets pelats i trossejats, i el llorer. Deixa coure a foc molt lent, fins que el sofregit estigui ben dauradet, i aleshores afegeix la farina.

7. Ves removent, cobreix el què hi ha, amb el brou de peix, i afegeix la xocolata.

8. Deixa-ho coure uns 25 minuts, i a continuació passa la preparació per un colador xinès. Introdueix-ho a la cassola, i quan bulli afegeix els calamars i la patata tallada a rodanxes. Deixa-ho coure lentament uns 20 minuts més. I final!

Per a servir:

Emplata, amb dos calamars per persona, i deixa una mica del suc que ha quedat, en cada plat. Si ho desitges, acompanya d'arròs blanc o basmati, i algunes fulles de menta, que li donaran color i un gust molt especial.

Truc:

La forma més fàcil de pelar tomàquets és fent-los un petit tall i escaldant-los uns segons en aigua bullent.

Bon profit

Tortell de Reis sense gluten

Cada dia hi ha més nens i adults que pateixen intoleràncies, a la lactosa, a l'ou, i al gluten, entre d'altres. I és, per aquest motiu, que a Sorli sempre tenim a punt, una recepta apta per a ells. Prova-la, i t'adonaràs, que és ben senzilla de fer, i sobretot, gustosíssima: Tortell de Reis sense gluten.

Per a fer aquesta recepta, necessitaràs farina sense gluten. Aquesta farina fa que, les masses quedin una mica menys esponjoses, però no per això, menys bones. T'animo que provis per a tots i totes, aquesta postra.

Abans de començar a preparar aquesta recepta, posa atenció a la recomanació que els metges i experts en la matèria, et fan:

Si no estàs acostumat a cuinar per a persones intolerants al gluten o celíacs, has de posar especial atenció en seguir les normes de manipulació, cuinat i magatzematge:

Has de mantenir la taula de treball, el forn, les safates, tots els utensilis, el davantal, el magatzem on conserves la farina, ben separat de qualsevol resta de farina amb gluten o producte que la contingui, per evitar la contaminació. Per tant, neteja conscientment el forn, els fogons de la cuina i les safates, els envasos i coberts i brotxes que utilitzaràs.
Guarda la farina sense gluten, en un pot de vidre, per evitar també, quan està guardada, la contaminació.

Sigues conscient que una persona amb celiaquia, pot patir bastant, si pren contacte amb el gluten. Cal evitar mals majors, ja que si mengen alguna cosa amb gluten, pateixen descomposició i molt mal de ventre, durant bastant temps.

I aquesta recomanació, que et sigui una guia per a cuinar, no pas per espantar-te, ans al contrari, per a compartir amb ells, aquest àpat de Reis.

Què necessites:

Per al tortell:

  • 400g de farina de força (la de fer pa), per a celíacs, fins i tot la pots barrejar amb farina d'arròs, fècula de patata, en una proporció de 70% de farina panificable - 30% de l'altra mescla de farines.
  • 30 g. de sucre glaç
  • 2 ous grans (si t'agrada el tortell més aviat com un pa de pessic, posa-li 3 rovells i una clara)
  • 100 ml de llet (es pot canviar per un iogurt natural)
  • 40 ml d'oli d'oliva suau per a celíacs
  • 1 cullerada de ratlladura de llimona, i una altra de ratlladura de taronja (la quantitat finalment, dependrà del gust a fruita que vulguis que tingui).
  • El suc de mitja taronja o 1 cullerada gran d'aigua de flor del taronger (al teu gust).
  • 25 g de llevat fresc de pa, o 1 sobre de llevat deshidratat (els dos llevats són aptes per a celíacs)
  • ½ culleradeta de Sal

Per adornar el tortell:

  • Un ou batut amb una mica d'aigua, per pintar el tortell
  • Fruites sense gluten, confitades al gust. Es pot canviar per ametlla filetejada, panses, etc.
  • 100 g Sucre blanc, amb mitja cullerada d'aigua de flor del taronger, per adornar.

Com el prepares:

1-Barreja el sucre glaç, amb les ratlladures de taronja i llimona. Reserva

2-Escalfa la llet a 40º, juntament amb l'oli

3- Afegeix el suc de taronja o l'aigua de flor del taronger.

4-Afegeix els ous ben batuts, i barreja.

5-Afegeix (prèviament dissolt) la mescla de sucre amb les ratlladures, i dissol bé.

Millor si el llevat l'has dissolt abans amb una mica de la llet temperada, amb una cullerada de farina, fent un preferent.

Aquest pas, és perfecte si el pots fer 10 minuts abans, perquè s'hidrati perfectament, i es dissolgui bé.

6-Afegeix la farina tamisada, i barreja amb la sal lentament. Millor encara si poses la meitat de la farina primer, i després barreges amb cura.

7- Vés empolvorant la farina restant, a poc a poc, i removent fins que vegis que queda una massa elàstica, que es pot treballar amb les mans, sobre la taula enfarinada. Treballa-la fins que quedi una massa uniforme, (uns 10 o 15 minuts). Llegeix les recomanacions abaix

8- Fica en un bol gran, untat amb oli amb un tovalló i espolvorant amb farina. Tapa amb un drap net, i deixa que es dobli el seu volum. Durant una hora, a prop del radiador o del forn.

9- Després d'una hora, treu la massa i treu-li l'aire de la fermentació, amassant molt suaument.

Fer la forma:

10- Posa la massa sobre una taula, i fes una bola, que aixafaràs una mica, sense treballar-la molt, perquè no perdi volum.

11- Posa la mà al centre i dóna-li voltes lentament, fins a formar un gran forat, que forma un rosco fi i gran, amb un gran forat al centre (quan creix, es pot tancar, i és per això, que es recomana que el forat sigui molt gran). Una altra manera, és posar al centre, un estri rodó (serveix una llauna de conserves gran d'1 quilo, buida, i és clar, ben neta), untat d'oli per fora, perquè en créixer, no es tanqui el forat i no s'enganxi tampoc a la massa.

12-Retira'l 5 minuts abans que s'acabi el fornejat, amb molta cura, perquè estarà molt calent.

Una vegada format el rosco, deixa'l tapat amb un drap net, fins que dobli el seu volum, 30-40 minuts (depèn de la calor ambiental).

Pinta'l amb l'ou o la llet, col·loca les fruites o l'ametlla, i els grumolls de sucre humitejat.

Fornejar: Total temps de forn: 25 minuts.

Deixa reposant mentre el forn s'escalfa, a 175° (dalt i abaix).

Quan el forn està calent, segueix aquests passos:

- Canvia només calor abaix, i posa-ho al forn a 175 °C durant 15 minuts.

- Passats els 15 minuts, encén de nou el grill, i abaixa la temperatura a 150°, per acabar de fer-ho durant uns altres 10 minuts, fins que ho vegis daurat.

- Apaga el forn i deixa-ho reposar 5 minuts més, perquè s'acabi de coure i es temperi abans de treure-ho.

Quan es treu del forn, és millor deixar refredar a temperatura ambient, durant almenys dues hores abans de servir.

Opció: Pots obrir per la meitat, i farcir del que més t'agradi, sempre que sigui apte per a celíacs.

Recomanacions:

Quan estàs amb la massa: Tot és qüestió de pastar suaument, fins que la farina absorbeixi l'excés d'humitat. Pots donar-li unes voltes, i deixar descansar uns 10 minuts, així diverses vegades fins que es torni elàstica.

Moltes vegades sembla que és massa tova, i això pot ser senzillament, perquè la farina és més humida del normal, o fins i tot perquè els ous són una mica més grans. Això se soluciona empolvorament una mica més de farina sobre la taula, però un màxim de 50 g de farina, només. (si no el tortell quedaria dur).

T'ajuda molt, si t'untes les mans, de tant en tant, amb una mica d'oli "però molt poc", només per ajudar-te.

Bon profit a tota la família i éssers estimats.  

Alimenta els teus propòsits d'any nou

Els propòsits de l'any nou, són variats i molt personals. Però hi ha una cosa comuna en ells, són resolucions que podem posar en pràctica des de qualsevol dia de l'any. Avui, dos de gener, és un dia perfecte per a començar.

Et proposem bons consells per a dur-los a terme, que vénen de l'Orient, de la Xina, i que són magnífiques idees. Pren nota i comença!

1. Neteja la casa i el teu espai de treball: És important netejar a fons la casa, o el lloc de treball, diversos dies abans que arribi el dia d'Any Nou, o quan sigui que puguis. Netejar l'espai, significa netejar-lo de la mala fortuna, i de l'energia negativa que s'ha acumulat durant l'any que ha passat.

Hi ha tradicions, com la Xinesa, que hi posen molt valor en aquest acte de neteja. Inclús realitzen un ritual, una cerimònia coneguda com el Qi Ritual de Neteja. Aquesta cerimònia, acaba amb tota l'energia rancia i negativa, de la llar o oficina, i la reemplaça per energia positiva. Per dur a terme el Qi Ritual de Neteja:

- Agafa un bol o una campana de metall, posa't al centre de l'habitació que vols netejar, i fes sonar-la, fins que se senti tot el teu espai, com si estigués buit de mobles.

- Encén encens de sàndal en aquest mateix espai, i en cada espai on facis la cerimònia.

2. Comparteix els àpats amb els teus éssers estimats. El primer dia de l'any i, de fet, durant uns dies després que s'iniciï l'any, és de bona fortuna compartir àpats amb els éssers que estimes, oferint els millors desitjos per a cada un d'ells, i oferint-los aliments sans i naturals, significant la natura i el seu lligam amb ella.

A la tradició xinesa, és comú, posar un recipient ple de mandarines a la teva taula, i oferir-ne una, a cada persona que entra a casa. Les mandarines són un símbol de la prosperitat, la bona fortuna i la longevitat.

Durant aquests dies, visita els amics i gaudeix de la companyia de l'altre i dels seus aliments favorits.

3. Saluda els familiars, els amics i altres persones que es relacionen amb tu, amb una forta i agradable veu "Que tinguis un feliç i pròsper any nou!"

4. Els primers dies de l'any, no castiguis ni t'enfadis amb els teus fills. És un dia de celebració, i segur que qualsevol tema pot esperar, i deixar aquests dies per a gaudir plegats.

5. Vesteix-te de la manera que simbolitzi com et vols sentir aquest any nou: esportiva, elegant, amb roba nova.....i A la Xina s'usa el vermell com a símbol de felicitat, i que durà a la persona un futur brillant i assolellat

6. I seguint amb la tradició Xinesa, col·loca tots els instruments que tens a casa, que siguin afilats, com ara tisores, ganivets i fulles d'afaitar, fora de la vista. Aquests articles poden anul·lar ràpidament la sort d'una persona, i es diu que tallen en trossos la sort.

7. Comença el teu any, pagant els teus deutes. Això et donarà pau d'esperit i tranquil·litat de ment, per a projectar nous reptes en l'any nou

8. Si estàs solter i vols trobar parella, llegeix què diu la tradició Xinesa: Vés a un riu, llac o al mar, i tira una peça de fruita, que simbolitza una forma d'atraure un nou amor. Amb cada peça de fruita que es llança a l'aigua, demana un desig i demana des del cor.

I sobretot, creu en tu mateix i fes qualsevol cosa que creguis que t'ajudarà a encara el nou any, amb energia i salut per a dur a terme els teus projectes. 

Postre de cap d'any

Estàs preparant el sopar de cap d'any? O vas a sopar a casa d'algú i t'han demanat que portis les postres? Pren nota i preparat per a fer una postre especial elegant, ideal per a culminar el darrer àpat de l'any: Crema amb nabius.

Què necessites: (per a 6 racions)

  • 300 grams de salsa o melmelada, de nabius senceres
  • 1 branca de canyella
  • 1 anís estrellat
  • 1/3 tassa de licor de taronja
  • 3/4 tassa de iogurt grec
  • 60 grams de crema suau de formatge
  • 2 cullerades de mel (al gust)
  • 6 fulles de menta i

Com la prepares:

1. En una cassola petita, posa-hi la salsa de nabiu, la branca de canyella i l'anís estrellat. Porta-ho a ebullició. Redueix el foc, i cou a foc lent, sense tapar, durant 2 minuts, remenant constantment.

2. Afegeix el licor.

3. Deixa refredar; i retira la canyella i l'anís estrellat.

4. En un recipient petit, bat el iogurt, la crema de formatge i la mel, fins que es quedin ben lligats.

5. Divideix el resultat, en 6 parts iguals, i posa cada una en un bol o copa.

6. Cobreix amb la barreja de nabiu refredat. (Guarda la salsa restant per un altre ús, si és el cas).

Per a decorar: Posa-hi una fulla de menta. Si vols que encara sigui més festiu, hi pots posar algun nabiu, o galeta, o neula.

Consell: Si el dia 31 vols fer el menys possible, deixa preparada la barreja de nabius, el dia abans.

Buscar

 

Subscriure's

feed-image Blog Sorli Discau

Etiquetes