Sorlidiscau.es

facebook Sorli DiscautwitterYoutube

Espinacs amb cigrons

Els espinacs tenen un 91,4% d'aigua, un 3.6% de carbohidrats i un 2,9% de proteïna.

La fibra és el principal carbohidrat que tenen els espinacs, també 0,4 grams de sucre, principalment glucosa i fructosa.

Els espinacs són rics en fibra insoluble: aquesta aporta volum com a aliment, en passar a través del sistema digestiu. Per tant, és molt beneficiós per a tractar el restrenyiment.

I una propietat més que segur que te'ls fa apreciar: són una excel·lent font de vitamines i minerals (Vit A, Vit C,Vit K1, l'àcid fòlic, el Ferro, el Calci. I també conté altres vitamines i minerals, com el potassi, el magnesi, i les vitamines B6, B9 i I.

Avui et presentem una recepta per a fer un plat casolà, simple i molt ràpid de fer, i gaudiràs, a més, de les propietats que hem esmentat dels espinacs: Espinacs amb Cigrons.

Què necessites:

  • Oli d'oliva verge extra
  • 1 cap d'all (12 dents) – a gust,
  • 3 cullerades de pebre vermell
  • 6 tasses d'espinacs (250 g)
  • ½ tassa d'aigua (125 ml)
  • 3 i ½ tasses de cigrons cuinats (650 g)
  • Sal (opcional)

Com els prepares:

1. En una paella, escalfa una mica d'oli verge, i quan estigui calent, posa-hi els alls trossejats. Cuina'ls a foc mitjà fins que es daurin.

2. Posa el pebre vermell, remou i afegeix els espinacs trossejats. Aboca-hi la ½ tassa d'aigua perquè els espinacs es cuinin (aprox. en 5 minuts). Es pot posar sal.

3. Posa els cigrons, remou i, al teu gust, afegeix més pebre, sal o oli.
Cuina uns 5 minuts més.

Per a servir: Posa en cada plat la ració de la barreja, i decora-ho amb fulles d'espinacs frescos, amb talls de ceba, o una picada d'ametlles.

Consells:

Si bé es pot usar cigrons cuits, sempre és millor usar-ne naturals, secs i preparats per tu. Per fer-ho, cal deixar els cigrons en remull unes 12 hores en abundant aigua i, després tirar-los en aigua ja bullint, deixar-los coure durant 2 hores i, ocasionalment, afegir sal al final de la cocció.

També els espinacs, a poder ser, és millor usar-los frescos.

Bon profit!

Manteniment del marbre dels banys

L'àrea del bany o dutxa, és un espai important a casa, i hem de posar especial atenció, a la seva neteja i manteniment en general. Quantes vegades ens ha passat que, per no fer un adequat manteniment, apareixen aquestes indesitjables taques d'humitat, o fins i tot, fongs per humitat, tant en murs, parets o en els mateixos excusats, i lavabos.

El marbre és un material que es forma a partir de la calcària, que posseeix materials especials en comparació d'altres pedres poroses, com el carbonat càlcic. El marbre és molt usat en banys tant, personals com comercials (restaurants, hotels, centres de convencions, etc.). En realitat té propietats que li permeten ser més resistents en comparació a un altre tipus de pedra, no obstant això, no significa que deixi de ser, un material porós. A més, és un element molt bell i vistós, que atorga un toc d'elegància a la nostra llar, negoci o oficina. Per això és essencial que el mantinguem net i polit.

El primer que cal entendre és que qualsevol bany amb excusats i piques, és propens a l'aparició d'agents bacterians. I no cal recordar que, el més important a qualsevol espai on estiguem, és evitar per tots els mitjans els focus d'infecció, que posen en risc la nostra salut.

Per començar amb el manteniment, és important que els productes de neteja o eines que usem, siguin els idonis per a tal procés, és a dir, que siguin efectius però que no siguin corrosius contra un material tan vistós.

El marbre és gairebé com un material únic en els seus dissenys, és molt rar que es trobin dos estils exactament iguals. Si ho volem conservar en òptimes condicions, val més netejar-ho amb cura i tractar de treure qualsevol indici d'humitat per petit que sigui, sigui a través de netejadors especials o usant deshumidificadors.

La neteja:

Encara que siguin fàcils de netejar, alguns dels banys fets amb marbre, requereixen un tractament especial, gairebé industrial, per cuidar-los. Si es fa un bon treball, el marbre adquirirà més força impermeabilitzant, per la qual cosa, la neteja serà encara més senzilla de realitzar.

Quan comencis a fer la neteja diària del bany, només necessites una esponja, un drap sec, raspall suau, aigua i un sabó/detergent, de preferència neutre o suau. Neteja amb aquests productes suaument les parts del marbre.

Posteriorment, esbandeix el que neteges, quan hagis descartat qualsevol resta de brutícia. Quan acabis, utilitza un drap sec per passar-lo per les superfícies, fins a deixar-les seques.

Si algunes zones tenen una brutícia considerable, com taques d'humitat o fongs, hauràs d'utilitzar netejadors químics específics per al marbre, cuidant sempre, de no usar àcids o abrasius, ja que per raons òbvies, podries deteriorar el material. Com sigui, qualsevol agent químic que s'usi, s'haurà de dissoldre a la perfecció en aigua, i no fer-ho directament. Així mateix, si hi ha taques complicades, com les de nicotina, una bona opció, és l'aigua destil·lada.

També pots adoptar costums que, sens dubte, allargaran encara més la vida del marbre. Un d'ells és assecar amb un drap les gotes d'aigua que caiguin directament sobre el marbre, o fins i tot, adquirir certs tractaments que evitin l'aglomeració d'humitat i de fongs, com deshumidificadors d'ambient.

És essencial que a qualsevol àrea de la casa o oficina tinguem una cultura de neteja, només així s'evitaran taques indesitjables. Hem de mantenir la nostra llar molt ben ventilada, perquè qualsevol indici d'humitat s'assequi de seguida.

L'efecte de la humitat en els teus ossos

Al llarg de la nostra vida i quan ens anem fent grans, és normal que tant els ossos com les articulacions, es vagin deteriorant. Fins i tot s'ha demostrat que les situacions climàtiques tenen molt a veure en aquest efecte. Els reumatòlegs estan d'acord amb què el clima gèlid, humit i canviant,  ocasiona una rigidesa més gran del normal en les articulacions, ocasionant un fort dolor.

Les lesions per la humitat en els ossos: La baixa pressió atmosfèrica és originada per un alt índex d'humitat ambiental, aquesta baixa de pressió desencadena dolors a les articulacions. Els pacients amb artrosis o artritis reumàtica, són més susceptibles a aquest tipus de mals, i més en persones majors o de la tercera edat.

Alguns especialistes destaquen que els dolors en aquesta classe de pacients, duren, el temps que duri la situació climàtica, per la qual cosa recomanen que no es faci alguna activitat que demandi esforç físic intens. Els dies amb alts percentatges de saturació o canvis bruscs de pressió atmosfèrica tindran un efecte sobre el cos, i més en persones que hagin estat sotmeses a operacions; les articulacions i les cicatrius, estaran més sensibles.

S'aconsella tenir aparells que determinin la pressió atmosfèrica o les temperatures, per tenir un millor control, fins i tot no estaria de més, comptar amb algun aparell deshumidificador, per ajudar a contrarestar les altes humitats dins de casa o la feina.

El dolor als ossos: Segons expliquen els experts, els ions, que són partícules elèctriques presents en l'atmosfera, tenen molt a veure en el dolor d'ossos. I és que el nostre cos és molt sensible a les càrregues elèctriques ionitzades, ja que els nostres receptors nerviosos estan més receptius al dolor en zones específiques, com els ossos i les articulacions.

En aquest tipus de dies, amb climes inestables de molta humitat, es recomana evitar menjar porcions de carn substancioses, a causa que les seves proteïnes faran créixer els dolors.

S'aconsella, fer una dieta rica en vegetals i fruites, amb la ingesta de molta aigua, per aconseguir estabilitat a l'organisme.

Es recomana començar a adoptar certs hàbits que ajudin a contrarestar els dolors en els ossos, ja que està comprovat que a partir dels trenta anys, el nostre cartílag articular, començarà a presentar molèsties, en la majoria de les persones.

Recomanacions per enfortir els ossos:

- Fer una dieta amb força algues, verdures i peix, i tots els aliments que posseeixin les vitamines C i D.

- Anar modificant postures corporals, en la nostra vida diària, ja sigui quan estem a l'oficina treballant, o fent tasques domèstiques, o si ens mantenim estàtics per molt temps.

- En estones lliures, practicar algun esport suau, això evitarà oxidació a les articulacions.

- Acudir a un nutreòleg, en cas de patir de sobrepès o obesitat. Aquest és un factor preponderant en l'aparició de mals en els ossos.

- Sortir a prendre el sol de tant en tant. El sol ajuda a tenir més flexibilitat en el nostre sistema, i a absorbir Vitamina D.

- Si estàs prenent un bany calent, i comences a notar cert grau de rigidesa muscular i òssia, prova d'exposar-te a l'aigua calenta a la zona on notis el dolor, si la dutxa és en una banyera, millor encara.

- Els dits són molt susceptibles a presentar duresa i dolor en les articulacions, sobretot en èpoques humides i de fred. Una petita recomanació és submergir les mans per complet, en algun recipient amb aigua temperada, uns cinc minuts, això permetrà recuperar l'elasticitat.

- L'esquena també és sensible als canvis bruscs de saturació i temperatura, per la qual cosa és aconsellable, aplicar una manta calenta, a la zona de lumbars, d'uns 20 a 30 minuts seria suficient. Això afavorirà la circulació de la sang per tot el nostre cos, a més de l'estimulació del líquid sinovial.

Totes aquestes recomanacions, més el control adequat del nostre entorn, permetrà al nostre cos enfortir-se de manera adequada enfront de qualsevol canvi brusc d'humitat, pressió i temperatura.

Salsa Arrabiata amb bitxu

T'agrada el picant? Gaudeixes de les salses que acompanyen els plats, que siguin ben originals? Pren nota de la recepta , molt senzilla: Salsa arrabiata, una salsa italiana semblant a la salsa de tomàquet, però que resulta més saborosa gràcies al toc picant. És una salsa perfecta per servir amb tot tipus de plats de pasta. Si prefereixes gaudir d'una salsa arrabiata molt saborosa però menys picant, elabora-la emprant menys quantitat de bitxo.

  • Que necessites:
  • Un quilo de tomàquets pelats o triturats
  • 2 o 3 dents d'all
  • 3 o 4 bitxos
  • Orenga
  • Sal
  • Oli d'oliva verge
  • 3 o 4 fulles d'alfàbrega fresca (Opcional)

Com la prepares:

1. Comença preparant la salsa de tomàquet bàsica: emprant tomàquets naturals, tomàquets pelats de llauna o bé tomàquet triturat, el que prefereixis. Si tens uns bons tomàquets naturals del temps, sens dubte obtindràs una salsa més saborosa, però si no és temporada o no en tens, els tomàquets pelats i enllaunats són una bona opció. Siguin quins siguin, els tallem en trossos, rentant-los prèviament si són naturals, i els reservem.

2. Pela les dents d'all i els laminem de forma no massa gruixuda. Posem a escalfar una casserola amb una bona quantitat d'oli d'oliva verge, a foc més aviat suau. Daurem l'all laminat, i els bitxos, sencers o trossejats, i després afegim els tomàquets, i salpebrem al gust.

3. Deixa cuinar a foc més aviat suau perquè quedi ben concentrat, aproximadament entre 30 i 35 minuts, fins que la salsa de tomàquet quedi ben feta i amb un bon cos.

4. Una vegada està llesta, revisa la sal i l'acidesa. Si és massa àcida, pots compensar afegint una mica de sucre.

5. Afegeix una mica d'orenga i l'alfàbrega ben picada, havent-la rentat abans i deixat sense les tiges. Remou bé la salsa perquè es barregin tots els ingredients.

Ja tens llesta la salsa arrabiata per servir ben calenta.

Per a servir: Quan ja està la pasta al plat, tira per sobre la salsa, i, l'habitual és tirar per damunt una bona quantitat de formatge parmesà ratllat.

Per a decorar: Afegir per damunt, unes fulles d'alfàbrega fresca, per donar-li un toc fresc.

Bon profit!

Els tipus de cafè

El cafè és el nom comú de les llavors provinents dels arbustos del gènere Coffea de la família de les Rubiàcies. Entre més d'una dotzena d'espècies conegudes del gènere coffea, només dues tenen importància econòmica, pel seu cultiu extensiu. Aquestes són: el Coffea Aràbica, conegut comunament com a Aràbica, i el Coffea Canèfora, conegut com a Robusta. Existeix una tercera espècie, el Coffea Libèrica, coneguda com a cafè de Libèria, el cultiu del qual és marginal en comparació dels dos anteriors. El Coffea Aràbica comptabilitza dues terceres parts de la producció mundial.

Aràbica i Robusta

Els grans de les dues espècies més comunes, l'Aràbica i la Robusta, s'assemblen a simple vista quan han estat torrats, però en realitat existeixen moltes diferències entre elles. L'Aràbica, genèticament, posseeix 44 cromosomes contra els 22 de la robusta. L'Aràbica aconsegueix quan creix lliurement, de 6 a 8 metres, mentre que el Robusta, tendeix a ser més alt, de 8 a 10 metres.

La planta Robusta és més resistent als atacs dels paràsits, a les malalties i a la calor (d'aquí el seu nom). La de l'Arábica, és particularment sensible a una malaltia anomenada rosegui (Hemileia vastatrix), especialment quan se sembra en terrenys de baixa altitud. Aquesta és una de les raons per situar les plantacions de l'Aràbica generalment a una altitud de 900 a 1,800 metres.

Però la gran diferència entre les dues espècies està en el gra verd. El gra Aràbic és més aplanat i allargat, el seu color verd és més intens, i de vegades mostra matisos blaus. Té a més, un solc central sinuós. El gra Robusta en canvi, és més convex i bombat, amb un solc central rectilini, i el seu color és verd pàl·lid amb matisos marrons o grisos.

Des del punt de vista químic, el gra Aràbic, conté d'1.1 a 1.7% de cafeïna, mentre que la Robusta conté de 2 a 4.5%. I el sabor en la tassa en les dues espècies tampoc és igual: l'Aràbic és més dolç i aromàtic, i sensiblement menys amarg i astringent que la Robusta. La beguda obtinguda d'aquesta última és més forta i amarga. El cafè provinent de l'espècie Aràbica, és considerat molt superior a l'obtingut de la Robusta.

 Classificació pel seu procés

Pel seu procés, els cafès (siguin Aràbics o Robustes) poden dividir-se en rentats i naturals. Els Cafès Rentats són aquells que han tingut un procés en humit i sec. En canvi, els Cafès Naturals, són aquells que han estat deixats a assecar juntament amb la polpa, i després han passat al procés d'assecat. D'aquí es poden classificar en Naturals tipus A i B pels Arábics, i el Robusta Natural.

Els cafès rentats són més valorats, que els naturals als mercats mundials, doncs desenvolupen les millors propietats del cafè. Els cafès naturals, en haver estat deixats al sol juntament amb la polpa, s'impregnen dels midons que aquesta conté, i el seu sabor és més endolcit, xocolatejat, perdent acidesa.

També es classifiquen per l'alçada a on estan conreats i la seva regió.

En general, els grans conreats a major altura, desenvolupen una acidesa i cos més pronunciats.

I sobretot, pres amb mesura i sempre gaudint amb tots els sentits, qui es pot resistir a una tassa de cafè acabat de moldre i preparar?.

El cacau

El cacau és una font increïble de beneficis per la salut! Els Inques en deien "la beguda dels déus". Perquè serà? Quins beneficis té, a més de ser boníssim?

Diuen que no t'hauries de sentir mai culpable de menjar certs aliments, i sobretot quan es tracta del cacau cru i la xocolata.

Vejam uns quants arguments científics i per tant, provats, que no et faran dubtar dels impressionants beneficis de la xocolata crua i del cacau.

1. Sigues feliç gràcies al cacao

Hi ha dies on cal donar-se petits plaers: el cacau cru, és un dels aliments que millor va en aquest sentit! El cacau cru conté una substància que es diu anadamida, (també anomenada la molècula de la felicitat), que crea el sentiment de eufòria.

2. El cacau puja la libido!

Un altre compost químic del cacau cru és la PEA o la phenethylamina, és la substància que desencadena les endorfines en el cervell. Les endorfines, quan un està enamorat, s'alliberen de forma natural. També durant l'activitat sexual. A més, aquests components milloren la libido, i poder és per això que els enamorats regalen bombons?

3. El cacau, prevé dels canvis sobtats d'humor

El cacao equilibra els nivells cerebrals de serotonina, el component del bon humor en el cervell. Quan les dones pateixen les seves tensions premenstruals, els nivells de serotonina baixen considerablement. El cacau permet de restablir aquests nivells òptims, i restaura el sentiment de benestar.

4. El cacau, prevé les malalties cardiovasculars

El cacau conté en alta dosi de flavenols. Les flavanols són un grup d'antioxidants, antiinflamatoris i protectors del cor. El cacau a més, conté més de 700 compostos químics, i els antioxidants complexos que té, permeten reduir el colesterol "dolent", i alenteixen l'enduriment de les artèries.

5. El cacau prevé els signes de l'envelliment

Els polifenols són uns poderosos antioxidants que es troben també en el cacau. Pertanyen al mateix grup d'antioxidants que el te verd i el vi vermell, i protegeixin les nostres cèl·lules d'una oxidació prematura.

6. El cacau, manté la teva energia

El cacau, és naturalment ric en minerals, manté l'energia del cos, sense estimular massa el sistema nerviós. Pots combatre la sensació de cansament gràcies a l'alta dosi de Magnesi present en el cacau.

El magnesi permet igualment lluitar contra l'osteoporosi, reduir el risc de la diabetis i reduir la tensió arterial. 2 cullerades soperes de cacau cru, contenen 52mg de magnesi, o el 14% del qual necessites diàriament.

7. És l'aliment de la bellesa

Per tenir els cabells brillants, les ungles fortes, cuidar el fetge i el pàncrees, pren cacau. Aquest conté elements que ajuden a mantenir la pell, cabells molt brillants i sans. A més aquests elements, permeten el transport de nutrients d'una cèl·lula a l'altre, i participa en regular el sucre a la sang, repara els teixits i reforça el nostre sistema immunitari.

8. El cacau podria protegir del càncer de la pell

Les darreres investigacions, han descobert que el cacau podria protegir-nos dels rajos UV responsables del càncer de la pell. Els flavanols del cacau contribueixen a protegir del sol, i millora la circulació sanguínia de la pell.

9. Millora en funcionament cerebral

El cacau és aparentment un bon estimulant de les funcions cognitives, i pot prevenir l'Alzheimer! Alguns estudis demostren que si es prenen dues tasses de cacau al dia, es millora la memòria, i un aflux sanguini cap al cervell més important.

10. És una aspirina natural

S'està descobrint que el cacau, dóna fluïdesa la sang i prevé la formació de coàguls sanguinis. Aquest descobriment ha mostrat menjar cacau cru, és tot tan beneficiós com l'aspirina.

A més de bo, té molts beneficis.  Això sí! Recorda que no estem referint-nos al cacau refinat i amb llet, sinó al cacau pur o qua,si pur. Al cacau de debò.!

Peres al vi

Aquesta és una deliciosa recepta, que fa culminar un bon àpat, de la millor manera, senzilla, suau i alhora, exquisida: Peres quites al vi. Pren nota de la recepta, i a gaudir!

Què necessites: (per a 6 racions)

  • 1 ampolla (75 cl) de vi negre
  • 1 Taronja: La ratlladura de la seva pell i el seu suc
  • 1 Llimona: La ratlladura de la seva pell
  • 4-5 claus
  • 1 pal de canyella
  • 125 g de sucre en pols
  • 6 peres madures però fermes, pelades amb les tiges intactes

Com les prepares:

1. Posa el vi i 600 ml d'aigua en una cassola. Afegeix tots els altres ingredients (excepte les peres), i deixa-ho a foc lent. Remena constantment, fins que el sucre s'hagi dissolt.

2. Porta a ebullició, i de nou baixa a foc lent, i deixa-ho així durant 5 minuts. Retira del foc, i deixar en infusió durant 15 minuts.

3. Torna la cassola al foc, i a continuació, afegeix les peres. Porta a foc lent, i submergeix les peres en el líquid durant 35-40 minuts, remenant ocasionalment, fins que estiguin quites i de color vermell robí. Retira a un bol i deixa refredar.

4. De nou, porta el líquid restant a ebullició, i redueix a la meitat (fins a aproximadament 500 ml), fins que estigui lleugerament ensucrat. Refreda una mica abans d'abocar-lo sobre les peres.

Deixa refreda completament abans de servir.

Per a servir:

Emplata una pera per persona, i posa-hi el líquid per a sobre.

Queda molt bonic, si ho acompanyes d'una bola de gelat, que farà contrast de color, gust i textura, o canyella. Usa la imginació!.

Bon profit

Navega per internet de forma segura

Segur que has llegit i escoltat força notícies sobre la importància de navegar per internet, de forma segura. Preservar les teves dades i la seguretat del teu ordinador, són un dels motius principals. Si et preguntes com fer-ho, llegeix aquests 12 consells bàsics, per estar fora de perill.

1. Instal·la antivirus i realitza periòdicament una anàlisi

Els virus necessiten algun temps per ser reconeguts com a tals. És per això, que es recomana passar diverses vegades l'antivirus, perquè sinó, se't poden colar i mantenir-se "amagats" durant un cert temps, i activar-se quan menys t'ho esperes.

2. Mantén actualitzacions automàtiques del teu ordinador i programes

Revisa la configuració del teu ordinador. El teu sistema operatiu, pot activar-se per a que actualitzi automàticament l'última versió dels teus programes. Una sèrie de programes (com Adobe PDF Reader) i diversos navegadors (Internet Explorer, Firefox i Chrome) també ofereixen actualitzacions automàtiques.

3. Fes periòdicament una còpia de seguretat, en un disc dur extern

Periòdicament realitza una còpia de seguretat, d'un o més disc(s) dur(s) extern(s). Guarda'l en un lloc segur i sempre desconnectat de la xarxa i l'ordinador. D'aquesta manera, evitaràs que siguin tots dos, ordinador i disc dur, que s'espatllin alhora. En cas que tinguis un problema tècnic, el teu disc dur, et dóna la seguretat de tenir la informació que necessites.

Vés amb compte ...

4. Els arxius externs. Escaneja'ls abans d'obrir-los!

Reps un document per correu electrònic, o vols transferir fitxers al teu ordinador des d'una clau USB? Sempre escaneja'ls abans d'obrir-los. Pots fer-ho, utilitzant l'escàner de virus.

5. No facis clic en cap enllaç, imatge o vídeo

Només una visita a un lloc web desconegut o fals, pot infectar el teu ordinador. Fes clic a enllaços, només si coneixes la font i te'n fies.

6. No instal·lis un programa si procedeix d'una font poc fiable

Mai descarreguis un programa d'un lloc web proposat per google o un altre buscador, si no coneixes aquesta web. Podria ser segur, però ho és encara més, si descarregues el programa del lloc web oficial del desenvolupador del programa.

En utilitzar comptes com el correu electrònic ...

7. Tria contrasenyes fortes, no reutilitzis les mateixes sempre, i mai les comparteixis.

La regla d'or: com més gran sigui la contrasenya, més llarga i complexa, més protegit estaràs. Per recordar fàcilment una contrasenya, pots utilitzar una frase llarga. També pots utilitzar programes especials, que crearan i recordaran la contrasenya per a tu.

8. Tanca la sessió en dos passos en els teus comptes importants com el correu electrònic

A més de la teva contrasenya, també has d'introduir un codi que s'envia directament al teu GSM personal. Sovint es pot activar aquesta funció en la pàgina web que s'utilitzi. És fàcil d'endevinar les respostes a les preguntes secretes que es poden triar per protegir o restablir la contrasenya. Si encara has de fer-ho, el millor és no contestar la pregunta, sinó donar una resposta hipotètica. No obstant això, assegura't de recordar la teva resposta, o fer servir unes contrasenyes segures.

Si pagues en línia ...

9. Sempre, que sigui a través d'https si pagues en línia, i no confiïs en cap empresa que es comunica amb tu per correu electrònic, o per telèfon.
Quan el https: //, és a la part superior de la barra d'adreces del navegador, significa que navegues amb l'ajuda d'una connexió segura.

Si utilitzes la connexió Wi-Fi ...

10. Si és un Wi-Fi públic, no introdueixis la teva contrasenya per a comptes importants.

11. Assegura la teva xarxa Wi-Fi

Assegura la teva xarxa domèstica amb una contrasenya. Per tant, ningú - sigui un criminal cibernètic o els teus veïns - no pot utilitzar la teva connexió sense fils.

I si et separes del teu dispositiu ...

12. Assegura't que la memòria del teu dispositiu està buida.

Pots esborrar la memòria del teu telèfon intel·ligent o tauleta, a través de l'opció "Esborrar" al dispositiu. És millor esborrar del tot (format) del teu ordinador o portàtil. Pots fer-ho parcialment o completament, i es recomana fer-ho del tot per assegurar-te que esborres totes les teves dades.

Estalvia energia sense passar fred

Catalunya, les famílies solen encendre la seva calefacció central, a mitjans d'octubre o novembre depèn de l'any. I es manté encesa fins a l'abril o inicis de maig.

Escalfar les llars representa més del 70% del consum d'energia a la llar. Per tant la reducció d'aquesta xifra - mentre es mantingui prou calenta la casa - no només redueix les factures d'energia, sinó que ajuda a complir amb els compromisos de reducció de carboni que els governs han assumit.

Les xifres més recents mostren que un percentatge alt de famílies a Catalunya, no es pot permetre "el luxe" de mantenir la calor a casa. No obstant això, tot i que la magnitud d'aquest problema és significatiu, no totes les solucions han de ser complexes i costoses. Et proposem 9 consells simples, per mantenir la teva llar calenta per poc o cap cost addicional - just a temps, abans que comenci el trimestre més fred de l'any.

1. Utilitza les cortines

La calor del sol és gratis, així que la idea és aprofitar-la al màxim. Obra les cortines i deixa que la llum del sol entri lliurement, durant el temps que estigui disponible en cada finestra o balcó. Quan es fa de nit, o la llum del sol deixa de donar a la finestra, tanca les cortines, que actuen com una altra capa d'aïllament i mantindrà la calor a les habitacions. També t'hauries d'assegurar que no hi ha fuites o llacunes, perquè l'aire calent pugui quedar-se a casa, i l'aire fred es quedi fora - això també ajuda a reduir la condensació.

2. Utilitza els comptadors

El Centre per a l'Energia Sostenible informa que programar la teva caldera és molt útil. Programar-la que s'encengui una mica més d'hora - per exemple, 30 minuts abans d'aixecar-te al matí - però a una temperatura més baixa de la qual ho faries si l'encenguessis al moment de llevar-te (segur que si ho fas al moment, l'encens molt alta per escalfar la casa immediatament!).

Això es deu al fet que, una caldera s'escalfa a una velocitat constant si s'estableix el seu termòstat a 20 ° C o 30 ° C. Però no cometis l'error de deixar el teu sistema de calefacció a baixa temperatura durant tot el dia - perquè llavors només estàs pagant per la calor quan no ho necessites.

3. Mou el sofà

Podries sentir-e bé tenint el teu seient favorit, a la part davantera del radiador, però estarà absorbint la calor que podria escalfar la teva llar. Mou-lo lluny del radiador, perquè l'aire calent pugui circular lliurement. El mateix passa amb les cortines o quan eixugues la roba - mantent-los allunyats del radiador perquè puguis treure el màxim profit de la teva font de calor.

4. Maximitza el teu aïllament

Quan es tracta d'escalfar, al voltant del 25% es perd a través del sostre. Això es pot reduir fàcilment mitjançant la instal·lació de 25 cm d'aïllament en tot el teu sostre. També és interessant veure el que està passant a les parets, ja que al voltant d'un terç de la calor en una casa sense aïllament, es perd d'aquesta manera. Tot i que no és tan barat com la instal·lació de l'aïllament a la teulada, l'aïllament de la cambra podria estalviar fins a 200€ a l'any en factures de calefacció. També val la pena consultar amb el teu proveïdor d'energia, per veure si tenen algun sistema d'aïllament en tarifa - això voldrà dir poder pagar en preu d'oferta i periodificar el pagament.

5. Tapa els tancs d'aigua

Si tens un tanc d'aigua calenta, comprova que estigui correctament tancat o aïllat. Això evitarà que l'aigua estigui calenta durant més temps, i reduir els costos de calefacció. La Comunitat de l'Energia calcula que un tanc d'aigua ben aïllat, podria estalviar fins a 200€ a l'any - però fins i tot només actualitzant el material d'aïllament del teu tanc d'aigua, t'ajudarà a estalviar diners.

6. Abaixa el termostat

L'Organització Mundial de la Salut, recomana mantenir una temperatura constant de 22°C a la sala d'estar. Si abaixes el termòstat en 1 ° C, podries reduir la factura de calefacció fins a un 10%.

7. Bloqueja les fuites d'aire calent

Fins i tot una solució simple, com fer amb una tovallola un rotllo i posar-lo sota les portes, t'ajudarà a mantenir la calor a casa. Pots revisar les finestres i portes, i amb solucions senzilles, com els segells de goma autoadhesives, al voltant de portes i finestres, evitaran que hi hagi fugues d'aire calent que costa tant de pagar.

8. Instal·la vàlvules termostàtiques

La instal·lació de controls de calefacció i radiadors, pot generar un estalvi energètic del 40%, en comparació amb una casa sense controls. Quan en tens, pots programar el moment exacte que la casa necessita ser escalfada, i per quant temps - de manera que només s'utilitza l'energia quan la necessites -. Els nous termòstats intel·ligents, també poden ser controlats de forma remota a través del mòbil, perquè puguis encendre la calefacció en el camí a casa, assegurant-te una benvinguda agradable a la teva llar.

9. Actualitza la teva caldera

Si la teva caldera té més de 10 anys, pot ser hora de reemplaçar-la per una de nova, més eficient. Depenent de la seva edat, del tipus de caldera i de la casa, et pots estalviar fins a 700€, amb una nova caldera de condensació amb qualificació A - WH.

Aplicar el sentit comú, i acomodar el teu cos, a l'estació de l'any que vius, ajudarà a estalviar diners, i a millorar la salut de planeta.

Aliments per a superar la fatiga del gener

Passades les Festes i començant la rutina de petits i grans, ens podem trobar cansats, o fatigats. Acceptant que és natural després de setmanes de molta feina i emocions, avui et proposem aliments que segur que t'ajuden:

Síndria: Quan estàs cansat, et sol venir gana, i el cos demana carbohidrats. És cert però, que el cos també necessita regenerar-se, i l'aigua és el millor per això. Aigua ...o síndria, que conté el 90% d'aigua, i a més aporta vitamines i altres nutrients, que ajudaran encara més, a fer una bona dieta de reconstitució.

La llet: És un aliment de molt valor nutritiu, però a més, una publicació especialitzada de l'ONU, ha fet saber que si et prens un got de llet, una hora abans d'anar a dormir, aquesta beguda farà que els teus músculs es refacin durant el descans, i et llevis amb els músculs recuperats.

Farina de civada: La civada és, boníssima, econòmica, i a més, molt beneficiosa per a la salut. No conté gluten i és una bona font de carbohidrats. És fantàstic començar el dia amb algun aliment fet d'aquesta farina. Et farà mantenir l'energia tot el dia.

Els fesols: Estan fets de nutrients de la màxima qualitat, i a més, com un regal, de fibra. Aquesta fibra fa que el teu cos necessiti més temps per a processar-los, cosa que farà que l'energia perduri per més hores, a mantenir els nivells de sucre, augmentant els nivells de magnesi, el qual ajuda a relaxar-nos i per tant, ajuda a renovar l'energia.

Avellanes, nous, ametlles: Menjant fruites seques, t'assegures energia per a tot el dia. Sovint es creu que aquest aliment aporta més calories, i que per tant, no són adients si es vol perdre pes. Se sap del cert, que justament al contrari, aporten proteïnes, fibres, sals minerals i vitamines, i a més, són de lenta absorció, per tant, garanteixen energia que es desprèn lentament.

Moniatos: Un dels millors aliments per a diabètics. Són una fantàstica alternativa a les patates blanques, ja que tenen menor índex glucèmic.

Els moniatos es recomanen especialment per la seva quantitat de potassi: aquest permet reduir la tensió, i per tant, disposar de bona salut. A més tenen una bona dosi de magnesi, de nou comentem, un bon aliat per a la relaxació i com antiestrès.

Ous: Els ous són una gran font de proteïnes, vitamines (com la vitamina  A i B), el potassi i l'àcid fòlic. Algunes persones creuen que els seus nutrients es troben a la clara, però molts d'ells, es troben especialment al rovell.

Te verd: El te verd, conté teanina, que ajuda a millorar l'atenció i a minvar els tics. Augmenta el nivell de cafeïna (35-50mg per Tassa, una tercera part del cafè). És clar, es recomana prendre a matí i al migdia, i evitar prendre aquest te al vespre, perquè et podria desvetllar. I com saps, no dormir, és causa d'augment de la fatiga.

Bona energia de gener! 

Buscar

 

Subscriure's

feed-image Blog Sorli Discau

Etiquetes